Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Bafra Ovasında damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapılan İkiztepe Mahallesi’nde Tarla Günü etkinliği düzenlendi.
Vali Zülkif Dağlı, yaptığı konuşmada, Samsun’un önemli tarım alanlarına sahip olduğuna işaret etti.
Samsun’un Türkiye’de önemli iki ovaya sahip olduğuna işaret eden Dağlı, “Çok bereketli ovalarımız var. Damla sulama yöntemi çeltik üzerinde son 2 yıldır denenmektedir. Başarılı sonuç vermiştir. Devrim niteliğinde bir yeniliktir.
Çeltikte sulamada yüzde 75 tasarruf sağlamaktadır ve ikinci ürün dikimine kolaylık sağlaması, verimin yüksekliği çok önemli artıdır. ‘Pirinç, yani çeltik suyun içinde olmazsa olmaz’ diye bir algı vardı ama olabildiğini hep beraber gördük.” dedi.
Bafra’da tarımın bilinçli yapıldığına dikkati çeken Dağlı, “Bafra’nın tarımsal girdisine baktığımızda 1,5 milyar lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Azımsanmayacak bir rakam ancak bunu tarıma yönelik sanayi ile iki veya üçe katlamak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Vali Dağlı’nın ardından konuşan Samsun Ak Parti Milletvekili Orhan Kırcalı İklim değişikliğini su kaynaklarındaki azalmayı ve küresel su talebindeki artışı güvenilir gıdaya olan talebi doğal afetleri salgın hastalıkları dikkate alarak ülkemizdeki ekolojik kaynakları etkin verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmak gıda arz güvencesini sağlamak insan sağlını güvence altına almak Dünya’da ve bölgesinde söz sahibi bir ülke olmak temel hedefimizdir. Güçlü tarım güçlü türkiye ilkesi ile örgütlü ve sürdürülebilir üretim modelleri için üreticimiz ile birlikte omuz omuza da çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bafra Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dursun da çeltik ekim alanının her yıl arttığını dile getirdi.
Bafra’nın Edirne’nin İpsala ilçesinden sonra Türkiye’de en çok çeltik üretimi yapılan ikinci ilçe olduğunu vurgulayan Dursun, “Çeltik üretimi ülke ekonomisine önemli katkı sunmaktadır. Bafra’da 49 mahallede 2 bin 330 çiftçimiz çeltik yetiştiriciliği yapmaktadır.
Çeltik yetiştiriciliği 2007 yılında 50 bin 717 dekar iken 2020 yılında 134 bin dekara çıkmıştır. Verimliliğine baktığımız zaman dekara 800 kilogram ürün alınmaktadır. 2020 yılında 107 bin 220 ton rekolte beklenmektedir.” diye konuştu.