İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta, başörtüsü düzenlemesine ilişkin değişiklik önergelerinin reddedilmesiyle, teklifin Genel Kurul’dan da geçemeyeceğine dikkat çekti. “Tarih bu durumda Cumhur İttifakı’nı asla affetmeyecek.” diyen Usta, “Değişikliğin daha muhteşem bir şekilde geçirme fırsatını ellerinin tersi ile ittiler. AK Parti bu meselenin çözümünden korkmuştur.” ifadesini kullandı.
İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta, başörtüsü düzenlemesine ilişkin değişiklik önergesinin reddedilmesi konusunda TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Başörtüsünün siyaset malzemesi olmasını istemediklerini vurgulayan Usta, “Aslında sadece başörtüsü değil. Kadınların kıyafeti konusu istismar edilmemesi gereken bir konudur.” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuyu gündeme getirdiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği “Gollük pas” tepkisini hatırlatan Usta, “Biz bu meseleyi gollük pas olarak görmüyoruz. Siyasi malzeme yapılmasından da son derece rahatsız olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
AK Partililerin “Konuyu biz çözdük” dediklerini aktaran Usta, “Ancak bir yandan da Anayasa değişikliği teklifini gündemde tutmaya çalışıyorlar. O zaman kendilerine şu soruyu sormak çok meşru oluyor; 20 yıllık iktidarsınız, 2010’da Anayasa değişikliği yaptınız, 2017’de yine kapsamlı bir Anayasa değişikliği yapıldı, Türkiye’de sistem değişikliğine gidildi. Madem bunu bir zaruret olarak görüyorsunuz, o zaman başörtüsü meselesini niye anayasal güvence altına almadınız?” ifadelerini kullandı.
Düzgün yapılmayan kanun değişikliklerinin ve anayasa değişikliklerinin sonrasında daha büyük sorunlarla karşılarına çıktığını kaydeden Usta, “Eksik metinle bir mutabakat aranmasının ya da mutabakat aranıyormuş gibi görünmenin yanlışlığını ifade etmek istiyorum. AK Parti grubu bir metin almış. Metin son derece eksikliği olan bir metin. Yazım tekniğine, kanun tekniğine uygun değil. İçerisinde birtakım sıkıntılar var.” değerlendirmesini yaptı.
“AK Parti esas meseleler konuşulmasın istiyor”
Usta şöyle devam etti:
“Biz net bir şekilde şunu ifade ettik; ‘Anayasa teklifinize, değişiklik önergemizle destek vermek istiyoruz. Biz bu iş çözülsün istiyoruz’ Evet, kanun ihtiyacı yok; Anayasa düzenlemesine ihtiyaç yok ama madem toplumun gündemine geldi, biz de bir siyasi parti olarak buna sırtımızı dönemeyiz. Biz bu mesele çözülsün istiyoruz. İYİ Parti olarak biz çalışmalarımızı yaptık. Yaptığımız çalışmaları CHP ile paylaştık. CHP bizim yaptığımız çalışmalara destek verdi. Ortak karar olarak komisyonda düşüncelerimizi ifade ettik. Bizim amacımız, bu meselenin tamamen kapanmasıdır. Bu meseleyi tarihe gömelim, bu meseleyi çözelim. Bu mesele bir daha açılmasın istiyoruz. Bundan sonra kanayan yaralara dönmemiz lazım. Fakirlik, açlık, yoksulluk var. Hürriyetlerle ilgili sıkıntılar var. Demokrasiyle ilgili sıkıntılarımız var. Dış politikada sıkıntılarımız var. Sosyal hayatta sıkıntılarımız var. Bunları konuşalım istiyoruz ancak AK Parti öyle anlaşılıyor ki; esas meseleler konuşulmasın, sadece başörtüsü meselesi konuşulsun diye arzu ediyor.”
“Teklif, Anayasa da aykırı”
AK Parti teklifi ile kendi önergeleri arasındaki farklara dikkat çeken Usta, “Başlatılan kampanyaya da bakarsak; İYİ Parti sanki dini inanç meselesine takılmış gibi gösteriyorlar. ‘Dini inanç’ kelimesinin geçmesinden rahatsız olduğumuzu ifade ediyorlar. Bu eksik ve yanlış bir bilgilendirmedir. Biz başörtüsü meselesini dini inanca bağlarsak, bundan en fazla dindar insanlar, başını örten insanlar
zarar görür. Şimdi bir kadın başını örtmüş olacak. Ona da birisi ‘Siz bunu dini inancınız nedeniyle mi örtüyorsunuz, başka bir nedenle mi örtüyorsunuz?’ diye soracak. Böyle bir vesayet oluşturmanın nasıl bir mantığı olabilir? Başını örtüyorsa örtüyordur. Dini inancı ya da başka bir nedenle örtebilir. Biz bunun sorgulanmasını istemiyoruz. Biz başını örten insanların din ve vicdan hürriyetinin; başını örtme hürriyetinin tam bir teminat altına alınmasını istiyoruz. Yarın birisi sorgulayabilir. ‘Siz başınızı dini hassasiyetle örtmüyorsunuz, siyasi simge olarak örtüyorsunuz’ demiş olsa başörtüsünün yasaklanması gibi bir durumla karşılaşabiliriz. Neden böyle bir sorgulanma olsun. Kimse din ve dini inancını açıklamak zorunda bırakılamaz’ diye anayasal hüküm var. Getirilen hüküm buna da aykırı.” açıklamasını yaptı.
AK Parti’nin teklifinin hem başını örtenleri hem de örtmeyenleri korumadığını vurgulayan Usta, “Biz, başını örten de örtmeyen de toplumda bu hakka sahip olsun ve bu konuda kimse sorgulanmasın istiyoruz.” diye ekledi.
İkili olarak görüştükleri AK Partililerin “Sizin getirdiğiniz teklif yanlıştır, sıkıntılıdır” demediğini , her birinin “Ben bunun altına imza atarım” karşılığını verdiğini aktaran Usta, buna rağmen kurumsal bir karşı çıkışla karşılaştıklarını ekledi.
“Başörtülüler elinde belgeyle gezmek zorunda kalacak”
Usta, “AK Parti’nin, Anayasa değişliği teklifi geçmiş olsa başörtülüler elinde belgeyle gezmek zorunda kalacak. ‘Ben başımı dini inancım nedeniyle örtüyorum’ diye bir belge zorunluluğu var. Bu artık bu noktaya gider. Bu belgeyi kim verecek? Böyle bir şey olabilir mi? 20. yüzyılda başını örten insanları bu kadar zor ve sıkıntılı duruma sokmaya kimsenin hakkının olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Başörtüsüne ihanet ediyorsunuz”
“AK Parti ve MHP bu meselenin çözülmesini istemiyor” diyen Usta, “Bu çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Hatta kendilerine ‘Siz başörtüsüne ihanet ediyorsunuz. Yaklaşan seçimlerin ana kampanya maddesi olmasını istiyorsunuz’ dedik. Bu önergenin reddedilmesinin bir takım sonuçları olacak. Çok net bir şekilde söyledik; ‘Haklı talebimizin yerine getirilmesi durumunda İYİ Parti olarak olumlu oy kullanacağız’ dedik. Asgari 510 milletvekili ile teklifin Meclis’ten geçme imkanının da ellerinin tersiyle itmiş oldular.” diye ekledi.
“Seçim kampanyası haline getirmek istiyorlar”
Usta şunları söyledi:
“AK Parti ve MHP bu önergeyi reddederek, meseleyi ‘gollük pas’ meselesine dönüştürmek istiyorlar. Bunu seçim kampanyasının ana gündem maddesi haline getirmek istiyorlar. Tarih bu durumda Cumhur İttifakı’nı asla affetmeyecek. Çünkü az önce de ifade ettiğim gibi 500’ün üzerinde bir kabul oyu ile Genel Kurul’da kabul olması mümkün olan başörtüsü serbestisi Cumhur İttifakı’nın bu tutumu ile maalesef olmayacak. HDP ile bu konuda doğrudan ya da dolaylı bir temasımız olmadı. HDP’nin de oy vermemesi durumunda 360’in altında kalacak ve bu değişiklik gerçekleşmeyecek. Oysaki bu değişikliğin daha muhteşem bir şekilde geçirme fırsatını ellerinin tersi ile ittiler. AK Parti bu meselenin çözümünden korkmuştur.”
Basın toplantısının sonunda İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.