TURİZMDE 2021 PATARA YILI

2019 bildiğiniz üzere Göbekli Tepe yılı ilan edilmişti. Yabancı ve yerli turistler tarafından cok ilgi gören Göbekli Tepe’de halen yeni tespitler yapılmakta ve yeni yerler keşfedilip tarihi kalıntılar yer yüzüne çıkarılmakta.

2020 yılı ise Cumhurbaşkanımız tarafından Patara yılı ilan edilmişti ancak Covid-19 sebebiyle 2021’e kaydırıldı. Geçtiğimiz aylarda ise Turizm Bakanımız 2021 Patara hazırlıklarının devam ettiğine dair bilgiyi basında paylaştı.

Patara yerli turist tarafından pek bilinmeyen bir lokasyondur. Haritada yerini bilen çok az insan vardır. Buna rağmen Patara her yıl yabancı turist akınına uğramaktadır.

Patara Kaş Kalkan’dan sonra gelen Kalkan ile Fethiye ile arasında kalan bir Likya kentidir. Tarihte Likya Birliği’ne başkentlik yapmıştır. Likya Birliği’nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biridir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan dünyanın ilk demokratik meclis binası olan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı. Oldukça dikkat çeken, büyüleyici bir tarihi yapıya sahip kenttir.

Patara’nın Plajı ise Patara antik kentinden geçilerek ulaşılan bölgedeki en büyük ve güzel plajlardan biridir. Patara plaji bakirligi ile en görkemlisidir. 12 km uzunluğundaki plajın kum derinliği yer yer 200-300 metreye ulaşır. Kumu incedir ve parlar. Deniz ise sığdır. Plajın büyük bir kısmı Carettalar için ayrılmış olup Turistlerin kullanacağı alan ile ayrılmış, koruma altındadırlar.

Patara yılı ile 2021’de bölge yerli turistler tarafından da çok ilgi görecek olup,
Likya kenti olan Patara’ya geliş yönüne göre birkaç yol üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aracınız ile Fethiyeden Kaşa ilerlerken 63. Km’ye vardığınızda sağ taraftan tali yola saparak 8 km’nin sonunda Patara Antik Kent’e akabinde Patara’nın bâkir uzun plajına ulaşabilirsiniz.

Antalya’dan Patara Antik kenti ve Plajına gitmek için ise yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekir. . Antalya sahil yolundan sırasıyla Kemer, Kumluca, Kaş’ı ve Kalkan’ı ziyaret edebilir, 12 km daha yol alarak Patara’ya ulaşabilirsiniz.. hazır Patara’ya gelmişken D400 e ulasmisken tam karşısındaki tali yoldan 22 km giderek Saklı Kent Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. Tarihe duyarlı olanlar üşenmeyip patara merkezden 2 km daha Fethiye istikametine giderlerse UNICEF korumasında olan Xanthos Antik Kenti’ne ulaşabilirler.

Önceden tek şeritli olan yollarda sollama yapmak mümkün değilken yapılan iyileştirmeler ile yol şerit genişliği genişletilmiş ve aralarda çift şeritler yapılmıştır. Virajları olmasına rağmen ise göreceğiniz manzaranın karşısında ruhunuzu doğal güzelliğe teslim edebilirsiniz. Çünkü Kaş Fethiye arası Türkiye’nin köşesi olarak eşsiz bir görselliğe ve doğaya sahiptir.

Triking yapmayı sevenler için ise Fethiye’de ki Likya Yolu dünyanın en iyi 10 ve en güzel manzaralı 50 yürüyüş rotasından biri seçilmiştir. Likya Yolu yürüyüş rotası iki bölüme ayrılmıştır.

Birinci bölüm; Fethiye Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Ovacık köyü, Kabak Koyu, Dodurga, Sdyma Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik kenti, Patara Plajı ve Patara Antik Kenti, Kalkan, Sarıbelen köyünü kapsamaktadır.

İkinci bölüm; Antiphellos Antik kenti, Kaş, Apollo Antik Kenti, Simena (Kaleköy), Demre, Myra Antik Kenti, Limyra Antik Kenti, Rhodiapolis Antik Kenti, Gagai Antik Kenti, Melanippe Antik Kenti, Finike, Gelidonya Burnu (Taşlık Burnu), Adrasan, Olympos, Çıralı, Faselis Antik Kenti ve Geyikbayırı beldesini kapsamaktadır.

Yürüyüş turları ile bu rotadan kamplar kurarak Patara’ya ulaşmakta mümkündür.

Ülkemizin eşsiz nadide güzelliklerinden biri olan Patara’da tarihi yapısı Antik Kenti ile etkilenecek, manzaraları ile büyüleneceksiniz.

Bunları da sevebilirsiniz