Sudan’da ordu, devlet televizyonu binasını kuşattı ve bazı askerler içeriye girdi. Sudan Savunma Bakanı, Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in tutuklandığını duyurdu. Ülkeyi kurulacak askeri konseyin yöneteceğini, 3 ay boyunca ülkede olağanüstü hal ilan edileceğini belirtti. Sudanlı aktivistler Savunma Bakanı Avad bin Avf’a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu.
Sudan’da ordu, devlet televizyonu binasını kuşattı ve bazı askerler içeriye girdi. Sudan devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını bildirdi.
Sudan Savunma Bakanı, Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in tutuklandığını, güvenli bir yerde tutulduğunu duyurdu. Ülkeyi kurulacak askeri konseyin yöneteceğini, 3 ay boyunca ülkede olağanüstü hal ilan edileceğini, anayasanın askıya alındığını, seçimin geçiş dönemi sonrası yapılacağını belirtti.
Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, “Hükümetle anlaşma yollarını çok denedik, yapamadık. Daha sonra halkın da isteği ve çoğunluğu ile müdahale ettik. Bütün hükümet yetkililerini hapse attık” dedi.
Sudan genelinde 1 ay boyunca saat 19.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı getirildi.
Sudanlı aktivistler Savunma Bakanı Avad bin Avf’a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu.
SABAH SAATLERİNDE DARBE YAPILDIĞI SÖYLENMİŞTİ
Reuters’tan gelen son dakika bilgisine göre, Ömer El Beşir görevi bıraktı. Geçiş konseyi oluşturulması için çalışma başlatıldı.
Sokaklarda asker ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının konuşlandığı görülüyor.
Devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağı ifadesi yer alıyor.
Görgü tanıkları, ordunun başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı binasını da kuşattığını ifade etti.
Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerliyor.
Reuters haber ajansının son dakika bilgisine göre, görgü tanıkları, Hartum’daki ana yollar ve köprülerin askeri araçlarla dolu olduğunu söyledikleri ve insanların aralarında “Hükümet düşecek, biz kazanacağız” şeklinde konuştukları ifade edildi.
EL BEŞİR’İN GÖREVİ BIRAKTIĞI SÖYLENMİŞTİ
Sudan’da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti. İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100’den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin’in de bulunduğu öğrenildi.
Sudan ordusu, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’i darbe ile düşürerek ülkede yönetime el koydu. Genelkurmay Başkanı Korgeneral Kemal Abdul-Marul geçici askeri hükümetin başkanı oldu.
Sudan’daki askeri kaynaklar Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in ev hapsine alındığını duyurdu. Arap haber kanalları, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in istifa ettiğini ileri sürdü. Askeri kaynaklar, el Beşir’in ev hapsine alındığını ve korumalarının da gözaltında tutulduğunu açıkladı.
Sudan’da Uluslararası Hartum havaalanında uçuşlar durduruldu. Havaalanında sadece inişlere izin veriliyor.
Rusya Federasyonu Uluslararası İlişkiler Konseyi Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev: “Sudan’da anayasaya aykırı bir rejim değişimi kabul edilemez.” açıklamasında bulundu.
Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov halk darbesiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Hükümetimiz, Rusya-Sudan ilişkilerinin istikrarlı kalmasını umuyor. Ülkedeki durumu yakından takip ediyor ve gerilimin tırmanmamasını umuyoruz. Umarım, yakın gelecekte ülkede anayasal düzen tekrar sağlanır” ifadelerini kullandı. Sudan’da yaşananların iç mesele olduğunun altını çizen Peskov, “Ne olacağına Sudan halkı karar veriyor” dedi.
SUDAN 19 ARALIK’TAN BU YANA PROTESTOLARA SAHNE OLUYOR
Hartum’da ulusal ordu merkez yerleşkesi çevresinde toplanan göstericiler, 5 gündür Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in istifası talebiyle gösteri düzenliyor.
Sudan hükümeti, başkent Hartum’da ulusal ordu karargahı çevresinde süren rejim karşıtı gösterilerde dün 6’sı asker, 11 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi’nin sosyal medya hesabından dün yapılan açıklamada ise gösterilerde, cumartesi gününden bu yana 5’i asker 21 kişinin hayatını kaybettiği, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sonucu 153 kişinin de yaralandığı ifade edilmişti.
Sudan, 19 Aralık 2018’den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir’in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyor.
GÖSTERİLERE 22 YAŞINDAKİ KADIN DAMGA VURMUŞTU
Sudan’da Ordu’nun darbesiyle yönetime el konulmasının ardından muhaliflerin meydanlarda kutlamaları sürüyor. 22 yaşındaki kadın eylemci Alaa Salah ise gösterilerin sembolü olmuş durumda.
Sudan’daki gelişmeleri sıcağı sıcağına paylaşan Avrupa medyası, Alaa Salah’ı bir sembol olarak gösteriyor. Hartum’da mimarlık öğrencisi olan Alaa Salah’ın, protesto gösterilerindeki dansları ve kadınlara yaptığı ‘protestoya katılın’ çağrıları ile bir sembol haline geldiği belirtiliyor.
İngiliz gazetesi The Guardian, Salah ile röportaj yaptıklarını belirterek Salah’ın Protestoların ilk gününden itibaren sokaktayım. Ülkemi çok seviyorum, ailem beni böyle yetiştirdi. Hiçbir siyasi geçmişim yok ve ülkem tüm siyasi fikirlerin üzerindedir. Sudan’daki devrimi insanların benim fotoğrafım ile öğrenmiş olması beni mutlu ediyor. Fotoğrafımın çekildiği gün 10 farklı toplantıya katılmış ve devrim şiiri okumuştum ve bu insanları etkilemişti. Başlangıçta 6 kadından oluşan bir grup kadına şarkı söyledim ve onlar da bana eşlik etti ve bu grup büyüdü. Üniversiteden sunumu dair tecrübem var sözlerine yer verdi.
Gazete, Salah’ın okuduğu şiirden “Mermi öldürmez, sessizlik öldürür” sözlerinin protestolara damga vurduğunu yazdı.