Hergün saatlerce vaktimizin geçtiği, en güzel anlarımızı paylaştığımız sosyal medya aslında tehlikeli bir iletişim aracı olabilir mi? Sosyal medyadaki akımlara uymak için kendimizi zorluyor olabilir miyiz? Sosyal medyada gördüklerimiz memnuniyetimizi etkiliyor mu?
İşte sosyal medya farkındalık rehberi:
-Sosyal medya kullanıcıları çoğunlukla ‘en iyi’ hallerini paylaşırlar. Kimse yataktan yeni kalkmış halini başkalarına afişe etmek istemez, durum böyleyken filtreler, fotoşoplar, doğru ışık açıları sayesinde var olandan güzel bir görüntü sergilemek mümkün. Kimileri bu hilelere kanıp kendi bedeninde rahatsız hissetmeye başlar. Kimi zaman bu durum abartı estetik müdahalelerine giderken kimi zaman da özgüven eksikliğine gidiyor. Unutmayın ki bu sosyal medya görüntüsüne aldanmak ancak size zarar verir.
-Sosyal medyada ‘en iyi’ vakitler paylaşılır. Hatta öyleki sosyal medyaya yüklemek için özellikle bu anlar oluşturulur. Güzel bir oyunculukla oluşturulan yapay ve de gerçek olmayan anlardır bunlar. Bilin ki o güzel anların çoğu sizin güzel bulmanız için bilerek hayata geçirilir. Kamera arkasında yaşanan sıkıntılar, çekilen dertler kimseninkinden pek de farklı değildir.
-Sosyal medya sayesinde insanlar daha iyiyi kolayca görebiliyor ve tanıyabiliyor. Eskiden insanlar kendi hayatına benzer hayatlarla beraber yaşarlardı ve bu sayede ‘kıyas’ bilinci günümüzdeki gibi yoktu. Günümüzde sosyal medya sayesinde ‘kıyas’ yapmamız çok kolay. Kendi hayatımızı, arkadaşlarımızı, çevremizi, işimizi, paramızı sosyal medyada gördüğümüz ‘en iyi’ hileleriyle kıyaslıyoruz ve bu kıyas yüzünden ne kimse hayatından memnun olabiliyor ne de çevresini memnun edebiliyor. Sosyal medya insanların içine ‘bak onun yaşadığı hayata, senin neyin eksik?’ düşüncesini yerleştirerek insanları tehlikeli hırslara ve hoşnutsuzluğa sürüklüyor.
-Sosyal medyayla beraber hayatlarımıza yeni bir yaşam biçimi girdi. ‘Sosyal medyada gösterebileceği şekilde yaşama biçimi’ kişileri yüksek masraflara sürükleyen, sokak ortasında kıyafet değiştirten, sahte gülücükler attıran, sahte ilişkilere sürükleyen gerçek dışı bir yaşam biçimidir. Bu yaşam stilinde tek hedef yüksek beğeni toplayabilecek fotoğraflar ve videolar çekmektir. Sahtedir.
-Sosyal medyada beğeni ve etkileşim toplamak en büyük hedeflerden birisidir. Bu hedef doğrultusunda sahte fakat etkileşimi yüksek bilgiler paylaşılır. Bu sahte bilgiler sayesinde yüksek etkileşim alınır. Bu yüzden de sosyal medyadaki bilgiler konusunda dikkatli davranılması gerekir.
-Sosyal medyada etkileşim almanın bir başka yolu ise toplumun utanç verici bulduğu hareketleri umarsızca ve sanki gerçekmişçesine bir oyunculukla sergilemektir. Bu kişiler nasıl etkileşim
alacaklarını çok iyi bilirler ve buna göre bir oyunculuk sergilerler. Oyunculuk eseri olduğunu fark etmeyen sosyal medya halkı ise hedeflenen etkileşimi kişiye sunar.
Kısaca sosyal medya, içerisinde eğitim almamış profesyonel oyunculara sahip ve her geçen gün bu oyunculuğu yapmaya teşvik eden, insanı rezil de vezir de edebilen hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bu yüzden de sosyal medya farkındalığı geliştirilmesi önemli bir konu haline gelmiştir. Sosyal medya bir amaç değil araç olmalı ve bizler sosyal medyanın oyuncakları değil sadece kullanıcısı olmalıyız..
Güzel günler dilerim…
Meliha Aysun KOZAL