Seyahate çıkmadan önce araçlarınızın uzun yol bakımını ihmal etmeyin! Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil sezonu açıldı. Hafta sonları, bayram tatilleri, yıllık izinler derken ülkenin büyük bir kısmı yollarda olacak. Yıllık izinler, gezilecek yerler, yazlık kıyafetler derken epey araştırma yaptınız. Siz artık hazırsınız, ancak arabanız tatile çıkmaya hazır mı?
Peki nereden başlamanız gerekiyor?
Bir otomobilin bakımı uzmanlık ister. Bazı noktalar vardır ki mutlaka servisin kontrolünden geçmesi gerekir. Bunların başında da aracın yolla temasını sağlayan tek eleman olan lastikler gelir. Güvenli sürüşün en önemli parçalarından biri olduğu için lastiklere önem göstermek gerekiyor. Lastiklerin de 5 yıldan eski olmaması önerilir. Ayrıca diş ve kanal derinliği 3 mm’nin altında olan lastikler de değiştirilmelidir.
Lastikler kadar frenler de önemlidir. Fren sisteminde oluşacak bir arıza, fren mesafesini uzatacağı için kazalara davetiye çıkaracaktır. Bunun önüne geçmek için fren sistemi ideal seviyede tutulmalıdır. Frenlerin ardından aracın rot-balans ayarlarını yapılması gerekir. Ayrıca amortisörler ve diğer süspansiyon sistemleri de mutlaka incelenmelidir. Patlak amortisör varsa savrulma ve kaymalara neden olacağı için değiştirilmesi gerekir.
Aracınızdaki yağların kontrolü, güvenli ve konforlu bir yolculuk için şart. Motor ve şanzıman yağları eski ya da eksikse değiştirilmeli, hava ve yağ filtreleri de temizlenmelidir. Motor bakımında yağın yeni ve eksiksiz olması ilk sırada olduğu için bu adım dikkat ister. Arabanız LPG’li ise uzun yola çıkmadan önce mutlaka bakımını yaptırıp kontrol ettirmeniz gerekiyor.
Havaların bu aylarda sıcak olması seyahate çıkmadan önce aracın soğutma ve havalandırma sistemlerinin kontrol edilmesini zorunlu kılıyor. Klima gazı, havalandırma filtresi, cam suyu, silecekler kontrol edilmeli ve değişikliğe ihtiyaç varsa bu parçalar yenilenmeli. Sonuçta temiz ön cama, temiz havaya ve sıcakla mücadele için klimaya ihtiyacınız olacak.
Sizin kontrol etmeniz gereken noktalar da var tabii..
Mesela aracın kolay ulaşılır bir yerinde ilk yardım çantası ve yangın söndürücü olup olmadığıyla başlayabilirsiniz. Sonra yedek lastiğin sağlam ve havasının tam olup olmadığı da önemli. Ayrıca olası bir lastik patlaması durumunda yeni lastiği takmanıza yardımcı olacak kriko, bijon anahtarı gibi ekipmanların yerinde olup olmadığına da bir göz atmanız iyi olur.
Belki iki lastiğiniz birden patlar, belki benzin biter, belki aküde bir sorun olur. Bu gibi durumlara karşı çekme halatı, takoz, reflektör, fosforlu yelek gibi parçaları yanınıza aldığınızdan emin olun. Takviye kablosu da yanınıza almanız gerekenler arasında. Son olarak emniyet kemerlerini elinizle tek tek kontrol ederek içinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Burada da bir sorun yoksa ve rotanız da belliyse artık yola çıkmaya hazırsınız demektir.
Kazasız ve emniyetli yolcular dilerim..