Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, kaçak su kullananlara göz açtırmıyor. SASKİ ekipleri, son 3 ayda 532 kişiye cezai işlem uyguladı.
Kaçak su kullanımının önüne geçmek amacıyla saha çalışmalarına devam eden SASKİ Genel Müdürlüğü, 17 ilçede yoğun mücadele veriyor. Oluşturduğu ekiplerle başta tarım arazileri olmak üzere saha araştırmalarını sürdüren ekipler, içme suyunu tarla ve bahçelerinde kaçak kullananların peşini bırakmıyor.
Vatandaşlardan gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, kaçak su kullananları tek tek tespit ediyor. Ardından idari para cezası uygulayarak, hukuki süreç başlatıyor. Yapılan çalışmalar kapsamında son 3 ayda 532 kişinin içme ve kullanma suyunu kaçak kullandığı tespit edildi. Yaklaşık 150 bin metreküplük su kaybının yaşandığını belirleyen ekipler, 730 bin TL tutarında cezai işlem uyguladı. 2020 yılının ilk 8 ayında ise toplam 928 kişi hakkında tutanak tuttu. Kayıp 242 bin 669 metreküp suyun karşılığı olarak da 1 milyon 962 bin 690 TL ceza kesti.
Samsun’da kaçak su kullanımları genellikle abone olmayanların SASKİ’ye ait su borularını kırması, bazı vatandaşların da sayaçsız veya sayacın okunamayacağı şekilde su temin etmesi gibi dış müdahaleler sonucunda meydana geldiği belirtildi. Abonelik yaptırmadan bu tarz yollarla su kullanmak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 163.maddesi gereğince suç teşkil ediyor. Bu suçu işleyenler ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan SASKİ Genel Müdürlüğü, Samsun’a daha düzenli ve sağlıklı su hizmeti verebilmek için kaçak su kullananlara yönelik arazi tarama çalışmalarının aralıksız sürdürüleceği belirtildi. Açıklamada kaçak su kullanımının su sarfiyatını artırarak suyun yetersiz kalmasına neden olduğu ifade edilerek, yaşanan su kesintileriyle halkın mağdur edildiğine dikkat çekildi. Özellikle kırsal mahallelerdeki vatandaşlardan bahçe sulamasında içme suyu kullanmamalarını uyarısında bulunan SASKİ, kullananların ise ALO 185 Çağrı Merkezi’ne kimlik bilgileri gizli tutulmak kaydıyla bildirmelerinin vatandaşlık görevi olduğu vurgulandı.