“Santralin Bacası Tütüyor, Şeker Fabrikası’nın Bacası Tütmüyor!”

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın 2019 yılında yeniden faaliyete geçeceğinin söylenmesine rağmen hala faaliyete geçmediğini söyleyerek, “Santralin bacası tütüyor, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın bacası neden hala tütmüyor?” diyerek tepki gösterdi.

Terme Ziraat Odası Başkanı Ergün, “2019 yılında Çarşamba Şeker Fabrikası açılacak diye medya kanallarında , toplantılarda açıklama yaparak boy boy afişler dağıtanlar maalesef  çiftçiyi yarı yolda bırakmışlardır. Yarı yolda bıraktıkları yetmezmiş gibi fabrikanın açılacağını ümit ederek pancar eken üreticinin de zarar etmesine sebep olmuşlardır.

Ak Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’ın “Çiftçiye her türlü kolaylığı sağlayacağız, yeter ki ekin” tarzındaki açıklamaları hava da kaldı, balon gibi söndü gitti.

Üretim maliyetlerinin artmasına rağmen 2 yıl üst üste ekimi yapılan şeker pancarının hasat zamanında verdiği firelere ek olarak,  325 km uzaklıkta ki Kastamonu Şeker Fabrikasına nakliyesi sırasında oldukça yüksek oranda kayıplar olmuş ve yine çiftçilerimiz mağdur olmuşlardır” diye konuştu.

Kendisinin de Çarşamba Şeker Fabrikası açılacak dendiği için pancar üretimi gerçekleştirdiğini dile getiren Ergün sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Ben de çok miktarda şeker pancarı ektim, mahsul elimizde kalmaz fakat bizi hayal kırıklığına uğrattılar. Fabrikanın açılacağını söyleyip bizi pancara yönelttiler. Yanlış oldu bence. Bu konuyu gündeme getirmelerinin nedeni, santralin gazını almaktı. Aldılar da sağ olsunlar. Santralin faaliyete geçmesi için ön saflarda yer alan Sayın Fuat Köktaş’ın, şeker fabrikasının açılması içinde aynı çabayı bir an önce göstermesini bekliyoruz. Santralin bacasından duman çıkıyor ama şeker fabrikasının bacasından yok. Eğer bu sene bu fabrikayı açmazlarsa Samsun’da şeker pancarı ekecek üretici bulamazlar. Fabrikanın açılması hem Samsun için hem de Türkiye için iyi olacak. Şeker fabrikasında 500 kişi işe alınacak dendi ama alınmadı. Ya da biz hiçbir şey duymadık, hiçbir şeyden haberimiz yok. Hatta fabrikaya ait 52 dönümlük arazinin satıldığı haberlerini aldık. Yavaş yavaş fabrikayı da satmayı mı planlıyorlar? Bu satışı kim yaptı, kime satıldı? Biz bu sorularımızın cevabını bekliyoruz. Samsun’un kalkınması için daha fazla zaman kaybetmeden fabrikanın faaliyete geçmesi önemli. İnşallah üreticimizi hayal kırıklığına uğratmazlar. Bu

Ayrıca fabrikanın tadilatı için milyonlarca liralık alet-ekipman geldi, ancak hepsi depolarda atıl halde bekletiliyor. Bunların amacı devlete zarar vermek mi, çiftçiyi üretimden vazgeçirmek mi?

Bu durumdan Cumhurbaşkanımızın haberi dahi olmayabilir, ön safta görüntü veren vekillerin bu durumu Cumhurbaşkanımıza arz etmeleri gerekmektedir.

Yıl olmuş 2022 ve tekrar fabrikanın açılacağı söylemleri hava da uçuşuyor. Mazot, gübre, tohum, ilaç fiyatlarının tavan yaptığı günlerde bu söylemlerin sonuçlarını merakla bekliyoruz.”

Haber: M.Emin COŞKUNDERE

Bunları da sevebilirsiniz