Samsun Üniversitesi Yerinde Kalmalı…

Samsun Üniversitesi’nin geliştirilip büyütülmesi yerine, bulunduğu Samsun- Merkez- Canik- Gürgenyatak bölgesinden; Balcalı Tütün Depoları bölgesine taşınması ile gündeme gelmesi, oldukça rahatsız edici bir konudur. Bu işin içerisinde, bizzat Üniversiteyi geliştirip büyütecek kişilerin olması da, diğer bir vahimdurumdur. Üniversite ile birlikte, Samsun’un merkez ve doğu bölgesine hitap eden son derece stratejik konumdaki Üniversite’nin; 19 Mayıs Üniversitesi’nin yanı başına konuşlandırılması kadar yanlış ve hatalı bir tutum olamaz. Bir şekilde akıl, duygulardan üstün gelecek ve Samsun Üniversitesi yerinde kalarak büyümesine, gelişmesine devam edecektir.

Bugün, üniversiteyi taşımaya kalkanlar; bu üniversitenin kurulmasında, ne denli meşakkatlerin çekildiğini biliyorlar mı? Her şeyden önce, bölgede yaşayan köylülerin, tarlalarını bila bedel verdiğini ve ekip biçtiği tarlalardan vaz geçtiğini biliyorlar mı? Önce tarlalar gitti. Şimdi de, bin bir özveri ile yapılan Üniversiteyi taşımak,nasıl bir akıl olaki… Hayır, asla olacak bir şey değil !.. Olsa olsa, bir yanlış anlama ya da adım ise derhal vaz geçilmelidir.

24 saat yaşayan/yaşanılan bir üniversite…

İlla ki; tütün depolarının olduğu bölgede bir Üniversite yapmak gerekiyorsa, farklı alternatifler düşünülebilir. Burası, Samsun Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak yapılandırılabilir. Samsun’a üç üniversite çok deniyorsa;burası 19 Mayıs Üniversitesi’nin yanı başında olduğu için, bağlı Bilim Teknoloji Kampüsü olarak kurgulanabilir. Buna mukabil, Çarşamba’da 19 Mayıs Üniversitesine bağlı olarak yer alan; başta hukuk fakültesinin bulunduğu kampüs, Samsun Üniversitesi’ne bağlanabilir.

Samsun-Merkez –Canik- Gürgenyatak merkezli olarak yer alan Samsun Üniversitesi, Samsun’un merkezi ve doğusunu kapsayacak şekilde büyütülmeli ve geliştirilmelidir. Doğuya doğru Tekkeköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve çoğunlukla Gürgenyatak’ta yaşayan köylülere ait arazilerin bulunduğu, Bayraktepe’in arka kısmında,düzlük geniş bir alan bulunmaktadır. 300-500 metrelik bir viyadük-köprü ile bir kampüs bütünlüğü içerisinde kurgulanabilir. Çevrede oluşturulacak sosyal, kültürel mekanlarla, hem üniversitenin çok daha geniş imkanlara kavuşması sağlanır ve hem de bölge 24 saat yaşayan, yaşanılan bir yer haline gelir.

Doğu Çevre Yolu ve Otomobil Fabrikası ile…

Genişleyen ve gelişme imkanları artan Üniversite’nin öncelikle yol ve ulaşımı sağlıklı bir çözüme kavuşturulmalıdır. Bir taraftan, Canik bağlantılı yolu, diğer taraftan Kirazlık mevkiinden Tekkeköy ve de devamında Hava alanı, Çarşamba bağlantıları hayata geçirilmelidir. Samsun-Merkez, Canik, Tekkeköy, Hava alanı ve Çarşamba; bir kampüs bütünlüğüne kavuşacağı, Doğu Çevre yolu ile de desteklenmelidir. Doğu Çevre yolu hem Samsun Şehir içi trafiğini rahatlatacak ve hem de şehrin daha geriye doğru çekilerek sağlıklı bir gelişime imkan sağlayacaktır.
Bütün bunların sinerjisi ile Tekkeköy ilçemizde yapımı düşünülen, Otomobil Fabrikası ve sanayinin başarısını destekleyecek ve kat be kat arttıracaktır. Üniversite sanayi iç içe olacak, birbirlerini pozitif etkileyeceklerdir. Bu kadar önemli ve stratejik konumdaki bir üniversiteyi taşımaya kalkanlar, bir defa daha düşünsünler. Samsun Üniversitesi, Samsun’un kalkınma ve gelişim dinamiği olarak yoluna devam etmelidir/edecektir. Gaziantep ilinin gelişmesinde bu örneği çok net bir şekilde görüyoruz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir