Bilindiği üzere, Samsun’da iki adet devlet üniversitesi bulunuyor. Birincisi 19 Mayıs Üniversitesi, diğeri Samsun Üniversitesi… Şehrin batısında yer alan, 19 Mayıs Üniversitesi Samsun’un ilk üniversitesidir. Samsun Üniversitesi ise, Canik-Gürgenyatak’ta kurulmuş olan, bir özel üniversitenin dönüştürülmesi ile oluşmuştur. Şehrin merkez-doğu bölgesinde bulunan, Samsun Üniversitesi’nin kurucu rektörü ve halen devam etmekte olan Prof. Dr. Mahmut Aydın’dır.
Üniversiteleri kurmaktan öte yaşatmak ve her şeyden önce sahip çıkmak çok önemlidir. Her şeyi devletten de beklememek lazımdır. Bazı hizmetler merkezi yönetimden beklenirken, yerel yönetimlerin ve vatandaşların da desteği gerekmektedir. Üniversite yalnızca eğitim binalarından oluşmuyor. Sağlıklı ve kesintisiz bir ulaşım işin başında geliyor. Öğrencilerin, öğretim elemanlarının barındırılması, sosyal ihtiyaçlar vb. birçok aktiviteyi de planlamak, en azından ulaşılabilir kılmak gerekmektedir.
Yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor
Samsun Üniversitesi; Canik-Gürgenyatak ‘ta bulunan merkez kampüsünün, acilen yola ihtiyacı bulunmaktadır. Canik -Sahil yolundan üniversiteye ulaşımı sağlayan Pyd.Er Erdoğan Dündar Bulvarı ve devamı acilen gidişli-gelişli olarak tamamlanmalıdır. Diğer taraftan; bitişik komşu olan Tekkeköy İlçesi’nden, Sahil yolunun Kirazlık Köprüsü bölümünde ayrılan Yavuz Selim Caddesi, Karayemiş Sokak ve devamla Üniversiteye ulaşan yol düzenlenip sağlıklı bir ulaşıma açılması, ulaşımı daha bir kolaylaştıracaktır.
Prof. Dr. Mahmut Aydın hocam, bütün gücüyle çaba sarf ediyor. Yalnız Samsun’da değil; İstanbul’da, Ankara’da, her nerede bir destek bulabilirse, orada durmadan usanmadan çalışmalarını sürdürüyor. Üniversitemiz için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Allah azmini, çalışmalarını daim eylesin. Bu meyanda özellikle yerel yönetimlere, belediye başkanlarına da çok önemli görevler düştüğünü belirtmeliyim. Muhakkak ki, onlarda ellerinden geleni yaptılar, yapıyorlar.
Üniversitelerimiz bütün Samsun’u kucaklamalı…
Ancak, rektör hocamın bütün iyi niyetli çalışmalarına rağmen, yeterli hizmeti alamadığını görüyoruz. Bu arada, Samsun Üniversitesi’ne tahsis edilen eski Ballıca Tütün depoları, üniversitenin gelişim alanı olarak öne çıkıyor. Bu durumda, Batıda yer alan 19 Mayıs Üniversitesi’nin daha batısında ve hemen yanı başında yapılanan, gelişmeye çalışan bir Samsun Üniversitesi ile yüzleşiyoruz. Bunda, yeni yatırım yapılamaması ve tütün depolarının tahsisat alınabilen, bakım onarım kaleminden yenilebilmesi de önem taşıyor.
Bir bakıma, Samsun Üniversitesi; şehrin doğusundan, Tekkeköy’e bitişik komşu, Canik-Gürgenyatak’tan, şehrin batısına doğru yer değiştiriyor. Bu çok ağır bir sorumluluk ve vebaldir. Yarın bunun cevabı verilemez. Acilen bütün ilgililerin, konuya eğilerek gereğini yapmaları lazımdır. Tekkeköy İlçemizde, eski Kutlukent Belediye Binası, üniversiteye tahsis edilebilir. Yukarıda belirttiğimiz yatırımlar acilen yapılabilir. Şehrin batısında, 19 Mayıs Üniversitemiz gelişirken; doğu kesimde de Samsun Üniversitemiz gelişirse, hem birbirlerinin gölgesinde kalmaz ve hem de bütün Samsun’u kucaklarlar.