Samsun TSO tarafından uygulanmakta olan, AB hibe destekli, ‘AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’ çerçevesinde KOBİ’lerin AB pazarına girişle ilgili karşılaştıkları sorunlara ilişkin farkındalık semineri düzenlendi.
İşletmelerde tercih edilen kalifiyeli dış ticaret elemanı yetiştirilmesine ve ihracatın geliştirilmesine yönelik, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından uygulanmakta olan, AB hibe destekli, “AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen farkındalık eğitimleri devam ediyor. Proje kapsamında, “KOBİ’ler Yurtdışı Pazarlara Girerken Nasıl Bir Strateji İzlemeli?“ konulu bir seminer düzenlendi. Eğitimin açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır, yürütülen proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Rekabet ortamı iyi tanınmalı
Oda olarak sürekli değişen yerel ve küresel iş yapma ortamında, firmalara rehberlik yapmayı ve yerel kalkınma faaliyetlerine katkı yapmayı, birincil vazife olarak gördüklerini ifade eden Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır, “Çalışmalarımızın ana eksenini teşkil eden bu anlayış çerçevesinde uygulamaya koyduğumuz proje ile istihdam ve ihracat hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.Bugün ise,“KOBİ’ler Yurt Dışı Pazarlarına Girerken Nasıl Bir Yol İzlemeli” konulu seminer programı ile sizlerleyiz.Samsun alternatifli üretim altyapısı ve lojistik imkanlarıyla ihracat için önemli potansiyele sahip bir şehir. Ama maalesef ihracat rakamlarımız bu potansiyelin karşılığı değil. Bu nedenle sizlerin bugün burada olması bizler için çok anlamlı. Yoğun bir rekabetin var olduğu günümüz küresel pazarlarında başarılı olabilmek, bu pazarlara açılmak isteyenlerin her şeyden önce, rekabet ortamını iyi tanımaları ve çağdaş bir pazarlama anlayışını benimsemeleri gerekiyor” dedi.
Gidilecek çok yer, yapılacak çok iş var
Konuşmasında Türkiye’nin dış ticarette ulaşamadığı çok pazarın olduğuna vurgu yapan Çakır,“Hemen yanı başımızdaki Avrupa Birliği ülkeleri dahi bizim dış ticaretimizde ilk sıralarda yer almıyor. Dolayısıyla gidilecek çok yer, yapılacak çok iş var.Hedef pazarı doğru anlayıp, kurguyu doğru planladığımızda o büyük, küresel pastadan pay almamak kaçınılmaz olacaktır.Seminerin verimli bir şekilde tamamlanmasını ve buradaki paylaşımların ihracat rakamlarımıza yansıması diliyorum” diye konuştu.
Proje ortağı Çek Ticaret Odası’nın Dış Ekonomik İlişikler Müdürü JiriHansl’ınkonu ile ilgili Çekya tecrübelerini paylaşmasının ardından, 30 yılı aşkın süredir ihracat Danışmanlığı ve Eğitmenliği yapan M. Şefik Ergönül katılımcılara, “KOBİ’ler Yurtdışı Pazarlara Girerken Nasıl Bir Strateji İzlemeli?“ konulu sunum yaptı.