Türkiye genelinde düzenlenen iklim buluşmalarının beşincisi Atakum Belediyesi ev sahipliğinde Ata Sahne’de gerçekleştirildi.
Atakum Belediyesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, Ülke Politikaları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen ‘Samsun İklim Buluşmaları’ başlıklı panel, Ata Sahne Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Panelde uzmanlar su, tarım ve gıda politikalarının yanı sıra iklim değişikliği enerji ilişkisini ve etkilerini masaya yatırdı.
DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI İÇİN ÖNEMLİ
Programda konuşma yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz ”Hepinizin bildiği gibi iklim krizi, tüm dünyayı tehdit ediyor. İklim değişikliği nedeniyle gıda ve su kıtlıkları yaşanırken artan seller, aşırı sıcaklar, daha fazla hastalık ve ekonomik kayıplar görülmektedir. 2015 Paris Antlaşması kapsamında ülkeler, toplu olarak küresel ısınmayı iki derecenin altında tutmayı taahhüt etmiştir. Bu doğrultuda 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşılması gerektiği belirtiliyor. Sera gazı emisyonları, ağırlıklı olarak enerji sektöründen kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu emisyonların azaltılması için fosil yakıtlar yerine düşük karbonlu kaynaklardan elektrik üretilmesi gerekiyor. Bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynakları,iklim değişikliğini sınırlandıran etkili araçlardan olduğu gibi enerji üretimde dışa bağımlılığımızı azaltılması için de büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
“ORTAK HASSASİYET GELİŞTİRİYOR”
Ülke Politikaları Vakfı Başkanı İsmail Doğan Subaşı iklim buluşmalarının su, gıda ve enerji konularında toplumsal farkındalık yarattığını belirterek “İklim buluşmaları yerellerde su, gıda, enerji konusunda ortak bir hassasiyet geliştirmesine katkıda bulunuyor. O ilin, ilçenin su, gıda, enerji konusundaki potansiyellerini açığa çıkarması bakımından verimli bir ortam oluşturuyor. Siyasi kişilikler geliyorlar onlar ilimizde, ilçemizde neler yapılabilir bu konuda diye soruyorlar. Bizim zaten vakıf olarak tam da yapmak istediğimiz şey güncel siyasetin tartışmalarına takılmayan uzun vadeli şehrimizi, ülkemizi, dünyamızı güzelleştiren çalışmalar ortaya koymak.” ifadelerini kullandı.
“HER KESİMLE GELİŞTİRMELİYİZ”
Atakum Kent Konseyi Başkanı Tuncay Seven “İklim değişikliği, artık geleceğin değil, şimdinin sorunu haline gelmiş durumda. Bu nedenle artık sektörel değil bütüncül politikalar üretme zamanı. Suya erişimi planlarken gıdayı, gıdayı planlarken enerjiyi, enerjisi planlarken doğayı birlikte düşünmeliyiz. Bu yaklaşımları yerelden merkezi yönetime her kesimle geliştirmeliyiz.” dedi.
“ACİL EYLEM PLANINA GEÇİLMELİ”
Atakum Belediye Meclisi Üyesi Elektrik Mühendisi Suat Yılmaz programda ”İklim değişikliği dünyamızın karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okumalardan biridir. Artan sera gazı emisyonları, buzulların erimesi, kuraklık ve sellerin etkileriyle iklim krizi yaşanması tüm dünyamızı tehdit ediyor. İklim değişikliği nedeniyle gıda ve suya erişimde sıkıntılar yaşanırken, daha fazla hastalık ve ekonomik kayıplar görülmektedir. Bizler bu sorunla mücadelede acil eylem planına geçilmesi, kalıcı ve sürdürülebilir politikalar üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün burada küresel bir tehdit olarak karşımızda duran ve her geçen gün etkilerini daha fazla hissettiğimiz iklim krizine dikkat çekmek ve bu önemli konuda neler yapabiliriz sorusuna verilebilecek yanıtları konuşmak ve bu yolla farkındalık yaratmak, bir bilinç oluşturmak için toplanmış bulunmaktayız. İklim krizine alınması gereken önlemler ile ilgili olarak çevreye, doğaya, tüm canlılara saygılı katılımcı bir belediyecilik anlayışını esas alan Atakum Belediyemizce ihtiyaç duyulan her alanda gerekli sorumluluklarımızın yerine getirileceğinden kuşku duyulmasın.” diye konuştu.
“CİDDİ SORUN YAŞIYORUZ”
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan konuşmasında son 18 yıldır ülkedeki tarımsal arazinin 3 milyon 484 bin hektar azaldığını belirtti. Çan yaşanan ağaç katliamlarına dikkat çekerek “İstanbul Havalimanı’ndaki ağaç kıyımı Kaz Dağlarındaki ağaç katliamı daha sonrasında Akbelen ve ülkenin birçok yerindeki ağaç katliamına Samsun’dan da örnek verebiliriz. Ayvacık-Çarşamba arasındaki yol yapımı şantiyesine zemin oluşturmak üzere Ayvacık ilçesinde ağaç katliamı yapılıyor. Kavak’ın Köseli Köyü’nde 9 tane gözden akan suyu kirletmek üzere taşocağı yapmak için ağaç katliamı yapılıyor ve biz maalesef başka konulara dikkatimiz çekildiği için yeteri kadar doğaya sahip çıkamıyoruz. Samsun’da 35 yıldır özellikle doğu bölgesindeki sulama projesi, hala toplam bedelin yüzde 1’i, 2’si istihkak ayrılarak giderilmeye çalışılıyor. Bu hızla giderse 35 yıl daha bitmeyecek. Sadece sulama için değil, suyun tahliyesi açısından da hem doğuda hem batıda Samsun’da ciddi bir sorun yaşıyoruz. Bugünlerde iklim değişikliğinin Samsun’da en net yansımasını yaşıyoruz. Çok soğuk bir havadayız. Muhtemelen yarın eksilere düşecek. Ama ondan sonra hızlı bir şekilde su ve sel taşkınları her yıl olduğu gibi Samsun’u esir alacak. Bafra, tarımda geçtiğimiz yıl yüzde 20- 25 katma değer kaybetti. Samsun’un doğu tarafında kahverengi kokarca üzerinden çok ciddi kayıplar var. Biz tarıma sahip çıkmadığımız sürece iklim değişikliği tarım, turizm ve istihdam üzerinden iyi yönetemediğimiz sürece, Samsun’da da ülke genelinde de çok şey kaybedeceğiz.” cümlelerini kaydetti.
UZMANLARDAN ÖNEMLİ BİLGİLER
Üç oturum halinde gerçekleştirilen panelin ilk oturumu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat’ın moderatörlüğünde yapıldı. İklim değişikliği çerçevesinde sürdürülebilir su, tarım ve gıda politikalarını değerlendirildiği oturumda Prof. Dr. Hatice Bozoğlu, ‘İklim Değişikliğinin Tarımsal Üretime Etkileri’, Prof. Dr. Ö. Hakan Muğlalı ‘İklim Değişikliği ve Hayvancılık’, Prof. Dr. Levent Bat ‘İklim Değişikliğinin Karadeniz Ekosistemi Üzerindeki Etkileri’, Prof. Dr. Doğanay Tolunay ‘Ormanların Ekosistem Hizmetleri ve İnsanlığa Sağladığı Ürünler’, Prof. Dr. Cumali Kınacı ‘Suyun Etkin Kullanımı-Su Yönetimi’ konularında sunum yaptılar. Ülke Politikaları Yönetim Kurulu Üyesi Bilgin Akbal moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda iklim değişikliği ile enerji ilişkisi ele alındı. EMO Enerji Daimi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Damar ‘İklim Değişikliği ve Enerji Politikası’, Yüksek Elektrik Mühendisi Enerji Verimliliği ve Yönetim Uzmanı A. Naci Işıklı ‘Enerjinin Etkin Kullanımı ve Yönetimi’, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Kıdemli Enerji Analisti Sena Serhadlıoğlu ‘Türkiye Elektrik Sektörü için Yol Haritası’, Elk Elektronik Mühendisi Enerji Uzmanı Arif Kunar ‘Yerel Yönetimler ve Sürdürülebilir Şehirler’ başlığıyla konuşma yaptılar.
ENERJİ POLİTİKALARI MASAYA YATIRILDI
Üçüncü oturum EMO Enerji Daimi Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Suat Yılmaz moderatörlüğünde ‘İklim Değişikliğinin Etkileri, Önlenmesi için Yapılabilecek Uygulanması Gereken Politikalar ve Yerel Sorunlar’ başlığıyla gerçekleştirildi. Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez ‘Tarım Politikalarının Sürdürülebilirliği’, Avrupa İklim Eylem Ağı Türkiye için İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz ‘Dünya’da ve Türkiye’de İklim Politikaları’, EMO Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz ‘Enerji Yatırımlarının Çevreye Etkileri’ başlığıyla önemli bilgiler paylaştılar.