Atakum Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi düzenlediği tanıtım toplantısında yeni projeleri hakkında bilgi verdi. Çalışmalar sonucunda Türk ve Rus dostluğunu simgeleyen Türk- Rus Parkı ‘’ve başarılarıyla topluma model olmuş kadınların anlatılacağı ‘’Hikayesiyle Kadın Müzesi ve Sergi Salonu’’ ‘açılması planlanıyor.
———————————–
Atakum Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi bugüne kadar yapılan çalışmalarını ve projelerini düzenlediği basın toplantısı ile anlattı. Atakum Belediyesi Vedat Türkali Eğitim Sanat ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantı Kadın Meclisi tarafından Mart 2020’den günümüze yapılan çalışmaların anlatıldığı slayt gösterisi ile başladı.
TÜRK-RUS DOSTLUK PARKI
Ardından söz alan Rusça Konuşanlar Eğitim, Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı Pervin Gündüz, Atakum Kadın Meclisi ile ortak çalışmasıyla Rusya ve Türkiye dostluğunun 100. yılına özel Türk-Rus kültürlerini yaşatan dostluk parkı oluşturulacağını belirterek, ‘’Bu parkın bünyesinde ise bir kütüphane, açıkhava amfi tiyatrosu, kültürel tatlar kafesi, iki toplum içinde değeri tartışılmaz ve dünyanın her tarafında tanınan edebiyatçılar Nazım Hikmet, Dostoyevski’nin değerli eserlerinin olduğu anıtlar, botanik bahçe, Türkiye’de görev yaparken vurularak hayatını kaybeden Rus Büyükelçisi Karlov’un adına yürüyüş yolu, Rusya’dan gelen ağaçlar olacak.Tiyatro etkinlikleri, el sanatları etkinleri yapılacak. Çocuklarımızın güvenle oynayabileceği bir park olacak‘’ dedi.
‘’KADININ MUTLU OLMASI İÇİN
PROJE BAŞLATIYORUZ’’
Kırsal alanlarda yaşayan kadınlar ve çocuklar için ücretsiz kuaförlük ve kişisel bakım hizmeti sunmaya devam edeceklerini belirten Bütünsel Şifa Uzmanı Müleyke Özer şu ifadelere yer verdi: ‘’Kadınlarımız bizim gibi toplumlarda bir sıfır geriden başlıyor. Kadını birçok projede yetiştirebilmek ve aile bütçesine destek olmak kısacası onlarınn mutlu olması için bu projeyi başlattık. Biliyorsunuz fiziksel, ruhsal bir de duygusal bir bedenimiz var. Bu üçü bir araya geldiği zaman bütünsel bir sağlıktan bahsedebiliyoruz. Biz dedik ki bu kuaförlük hizmetinden özellikle kırsal alanlarda yaşayan kadınlarımız ve çocuklarımız da faydalansın’’
‘’KADINLARIN BAŞARILARINI ANLATMAK İSTİYORUZ’’
Yeni projeler üretmek ve hayata geçirmek için yoğun bir şekilde çalışan bir ekiple bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Proje Uzmanı Berna Ateş içinde kadın hikayelerinin yer aldığı müze oluşturlacağının bilgisini vererek şöyle konuştu: ‘’Bu projenin duygusal yönü ayrı, teknik yönü ayrı, yerleşkesi ayrı her anlamda geniş çaplı bir proje. Uygulanabilir bir proje. Müze, sanat galerisi, resim sergisi kadınların yan yana olacakları, anılar oluşturacakları, o anları hatırlayacakları ürünler sergilenecek. Sergide sadece Türk kadınlarının değil dünyanın bütün noktalarındaki kadınların hikayeleri ile buluşacaksınız. Bizler kadınların hep mağdur edildiği ve her zaman hırpalandığı haberleriyle karşılaşıyoruz. Bundan ziyade kadınların başarılarını anlatmak istiyoruz.”
‘’KADINA DEĞERLİ BAKIŞIN SİMGESi’’
Yapılması planlanan müzenin kadına bakışın simgesi olacağını vurgulayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, “Binlerce yıllık tarihimize baktığımızda dünyaya medeniyeti inşa etmiş bir milletin mensubuyuz. Medeniyeti de kadın ile inşa etmiş bir milletin mensubuyuz. Dolayısıyla Türk kültüründe ve tarihinde kadının yeri, önemi ön plandadır. Sanat tarihine baktığınız zaman da çok fazla kadın sanat eserlerine rastlayabilirsiniz. Batı’da kadın için diğer ifadesini kullanmışlardır. Bu ‘Hikayesiyle kadın projesi’ adı altında bir projedir. Dolayısıyla diğer bakışı ortadan kaldırarak değer bakışı önemsemenin hikayesini yazmaya niyetlendik. Var olan değeri farkındalık oluşturarak, bunu mekanlaştırarak, somutlaştırarak, hikayeleştirerek ön plana çıkarmaya çalıştık. ’Bir hikaye bir kadına ilham olur. Bir kadın bin hikayenin kahramanı olur’ dolayısıyla ilham kaynağımız belli. Kadına değerli bakışın simgesi olabilecek anıtsal bir yapı olacak. Bir mekan tasarlıyoruz. İçine kadınların hikayelerin sığdırmaya çalışacağız. Sadece hikayeleri sığdırdığımız mekan değil aynı zamanda hikayelerin yazıldığı, bir ruh ve yaratıcılık tezahürün ön plana çıktığı mekan olacak ”dedi.
‘’SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA
KİLİT ÖNEME SAHİP’’
Kent Konseyi’nin toplumsal kalkınmadaki önemine vurgu yapan Atakum Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Neşe Kangüleç ise şu ifadelere yer verdi: “İnsanlar, asırlar boyunca kalkınmanın yollarını aramış ve bunun yolunun yalnızca ekonomik gelişme ile sağlanabileceğini düşünmüştür. Ancak zaman içerisinde salt ekonomik bir kalkınma anlayışının, insanlığın refahını artırmadığını görmüşlerdir. Toplumların etkin bir şekilde kalkınabilmesi için sosyal ve çevresel birtakım bileşenlerin söz konusu sürece dahil edilmesi gerekir. Bu bağlamda ortaya çıkan kavram ise sürdürülebilir kalkınmadır. Yani bu kavram kalkınmayı salt ekonomik olmaktan çıkartarak, farklı unsurları ile değerlendirmeye almak demektir. Sürdürülebilir kalkınma küreselden yerele çok farklı ölçeklerde uygulanma imkanı olan bir kavramdır. Bununla birlikte sürdürülebilir kalkınmanın yerel düzeyde uygulanması, kent konseyleri için anlam ve önem arz etmektedir. Bu noktada kent konseyleri, yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınmanın verimli ve etkin biçimde uygulanmasını kurumsal düzeyde amaç edinen önemli kurumlardan birisidir. Kent konseyleri, hem belirgin olarak, bir kentin kalkınma önceliklerine uygun bir yönlü ve katılımcı bir yaklaşımla çözüm bulabilen dinamik yapısı sayesinde yerel takım kararların alınmasındaki belirleyici rolü hem de kentin sorunlarına çok düzeyde sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmek açısından kilit bir öneme sahiptir. Bir kentin Kent Konseyi yerel sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesine yönelik girişimlere önem vermelidir. Bizim kadın meclisi olarak görevimiz kadınların girişimci, araştıran, üreten bireyler olmalarını desteklemek ve bireysel inisiyatiflerini geliştirmek, kent ve kadın sorunları konusunda bilinçlenmelerini ve bu doğrultuda politikalar, projeler oluşturulmasında aktif rol oynamalarını sağlamaktır.’’