Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Samsun’da yaptığı konuşma sırasında 2023 hedeflerine değindiğini belirten İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye’nin hedeflerin koyulduğu 2011 yılına göre bile çok geride olduğunu söyledi. Usta, “2023 hedefleri çöp oldu” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuştu.
Partisinin Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’ün, Genel Kurul salonunda uğradığı yumruklu saldırıya değinen Usta, AK Parti’den konuyla ilgili bir özür gelmediği için bütçe görüşmeleri sırasında AK Parti Grubu’nun söz aldığı sırada Genel Kurul salonunu terk ettiklerini hatırlattı.
“Her konuda çıkıp beyanat veren Meclis Başkanı, bir milletvekili ölümden dönüyor ama böyle bir olaydan sonra çıkıp bir kelime konuşmuyor. Meclis Başkanı’nın tarafsızlığını yitirdiğini net şekilde görmek mümkün.” diyen Usta, bu durumu kabul etmediklerini ekledi.
Usta, “AK Parti şiddetle arasına mesafe koyamayan bir siyasi parti haline gelmiştir. Kavgadan, gerginlikten besleniyor. Bunu Meclis’te çok net şekilde gösteriyor.” dedi.
AK Parti’nin başarısızlıklardan dolayı gergin olduğunu savunan Usta, “Bu seçimi kaybedecekler. Başarısızlar. Bu başarısızlığın getirdiği bir hırçınlık maalesef ülkeye de zarar veriyor.” şeklinde konuştu.
“2023 hedefleri çöp oldu”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Samsun’da yaptığı konuşma sırasında 2023 hedeflerine değindiğini belirten Usta, “Türkiye 2023 hedeflerini yakalıyormuşçasına bir imada bulunuyor. Biz bugüne kadar ‘2023 hedeflerinin neresindesiniz?’ diye sorduk. 2023 hedeflerinin çöp olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Artık ‘2023 hedefleri ne oldu?’ diye sormuyoruz, hedeflerin koyulduğu 2011’e göre Türkiye nerede? Türkiye bugün 2011 yılına göre bile çok ciddi bir şekilde geriye gitmiştir.” ifadelerini kullandı.
2011’de TÜFE yüzde 6,5 iken şu anda yüzde 84,4; 2011’de ÜFE yüzde 11,1 iken şu anda yüzde 136; işsizlik oranı 2011’de yüzde 9,1 iken şu anda yüzde 10,8 olduğunu aktaran Usta, 2011 yılında 838 milyar dolar olan Türkiye’nin milli gelirinin, şu anda 808 milyar dolara düştüğünü vurguladı.
“AK Parti, Samsun’un üzerine son 20 yılda bir kabus gibi çöktü”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin art arda Samsun’a geldiğine işaret eden Usta, “Kendilerine hayırdır diyorum. Bu kadar Samsun ziyareti neyin nesidir? Bugüne kadar Samsun’a hiçbir şey vermediniz. Niye Samsun’u bu kadar çok ziyaret ediyorsunuz? Çünkü Samsun’u kaybettiklerini çok net bir şekilde görüyorlar.” değerlendirmesini yaptı.
Usta, “AK Parti, Samsun’un üzerine son 20 yılda bir kabusgibi çöktü. Samsun’a hiçbir şey vermeyen, Samsun’u geriye götüren bir hükümet var. AK Parti Samsun milletvekillerinin Samsun diye bir dertleri yok. Birçoğu zaten Samsun’da değil.” şeklinde konuştu.
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi rakamlarına işaret eden Usta, “Samsun’un 17 ilçesi var. Bir ilçesi bile ilk 50’de değil. Yine 17 ilçeden 11 ilçe 2017-2022 mukayesesine göre, ilçeler sıralamasında aşağıya düşmüş.” bilgilerini paylaştı.
2006 yılında kişi başı gelirde 38. sırada olan Samsun’un, 2021 yılında 48. sıraya gerilediğine dikkat çeken Usta, kente 147 milyon dolarlık yatırım yapılmasına rağmen aynı dönemde ilden 3 milyar 335 milyon dolar vergi alındığını vurguladı.
“Topladığının yüzde 4’ünü yatırım olarak vermiş bir AK Parti iktidarı var” diyen Usta, sözlerinin devamında Samsun’da yapılan açılışa kaç kişinin katıldığına ilişkin tartışmalara değindi.
“Maksimum 22 bin kişi vardı”
Usta, “100 bin kişi falan deniliyordu. Bu işin uzmanları var, alan hesabında yapılan hesaplar var. Maksimum 22 bin kişi var. Bunun çok önemli bir kısmı da polis. Dolayısıyla siz Samsun’a bir şey vermezseniz, Samsun sizi kucaklamaz. Hiçbir coşku yok, gençlerin olmadığı, etraftan partililerin, devlet memurlarının doldurulduğu bir miting oldu” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Samsun’a 9 baraj yaptıkları yönündeki açıklamasını hatırlatan Usta, kentteki 13 barajdan 6 tanesinin AK Parti döneminden önce, inşası daha önce başlayan 5 barajın AK Parti döneminde, 1 barajın ise AK Parti döneminde başlayıp bitildiğini söyledi.
AK Partili Samsun milletvekillerinin kente sahip çıkmadığını savunan Usta, şunları ekledi:
“Orman İşletme Bölge Müdürlüğü başka bir ile taşınmak istendi. Buna biz engel olduk. Türk Telekom Bölge Müdürlüğü başka bir ile taşınıyordu. Yine yaptığımız baskılarla buna engel olduk. Engel olmadıklarımız var. Mesela Adli Tıp. Adli Tıp’ı neden Samsun’dan taşırsınız? Teknofest’ingelir getirici faaliyetleri dışarıya gönderildi. Çarşamba Şeker Fabrikası var. Türkiye’nin en yeni, en modern şeker fabrikası kapalı. Bir türlü açtıramıyoruz. En son gelen bilgilere göre de;makinalar yağmalanmaya başladı. Tekel fabrikası zaten daha önceden kapatıldı, azot fabrikası özelleştirildi. Çarşamba Ovası’na bir zehir santrali kuruluyor. Buna da engel olamadık. Tekkeköy’de Eti Bakır A.Ş.’ye ait atık depolama tesisine izin verdiler. Oradaki bütün su kaynaklarını kirletecek bir tesise izin verildi. Hızlı tren projesi de her seçim dönemi söylenip hiçbir adım atılmamış bir konudur.”