İLKADIM’DA AĞAÇ BUDAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

İlkadım Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü, mevsim şartlarına bağlı olarak yeşil dokunun daha sağlıklı gelişebilmesi için, ilçe genelinde ağaç budama çalışmalarına başladı.

İlkadım  Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak yürütülen budama çalışmaları başladı. Bölge bölge programlanan budama çalışmaları Mart ayına kadar devam edecek. Ağacın ömrünün uzatılması, estetik görüntüsünün ve hastalıklara karşı direncinin arttırılması amacıyla yapılan budama çalışmaları kapsamında İlkadım Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde yaklaşık  bin ağaçta budama yaptı. Mart ayına kadar eğitimli uzman personelle devam eden budama çalışmalarında teknik elemanlarca hazırlanmış ilçe budama takvimi ve Orman İşletme Müdürlüğü teknik raporu esas alınmakla birlikte aynı zamanda vatandaşların talepleri de değerlendiriliyor.

“ Kesilen ağaç dalları çevre düzenlemesinde kullanılıyor”

Ayrıca, budama çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ağaç dalları ve yapraklar gibi organik materyaller, belediye fidanlığında toplanarak makine ile küçük parçalara ayrılarak tekniğine uygun kompost malzeme haline getiriliyor ve daha sonra çevre düzenleme çalışmalarında kullanılıyor. Böylece hem doğal geri dönüşüm sistemine katkı sağlanıyor hem de budama artığı nakliyesi, depolama, yeni kompost alımı gibi maliyetlerin azalması sağlanıyor.

“Titiz bir çalışma sürdürüyoruz”

Ağaçların sağlıklı şekilde gelişmesi, olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi ve elektrik tellerinin zarar görmemesi için kent genelinde belirlenen alanlarda ağaç budama çalışması başlattıklarını dile getiren İlkadım Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Ziraat Mühendisi Alaattin Er; “Kış ayının gelmesi ile birlikte yol kenarlarında park ve bahçelerde kuruyan, tehlike arz eden, dalları kırılan ağaçların budama ve bakımları ilçemizde ekiplerimiz tarafından  titizlikle yapılıyor. Ağaç budama çalışmalarında; ağaçların yere sarkan dallarının temizlenmesi, ağaçların gelişimini kuvvetlendirmek, sağlıklı kalmalarını sağlamak ve rüzgar nedeni ile ağaç dallarının kırılıp herhangi bir zarar vermemesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“Budama her zaman yapılmaz”

Budama işlemlerinin yılın her zamanı değil sadece Aralık,Şubat aylarında yapılmasının önemine dikkat çeken Er, Budamalar genellikle 3 ana başlık altında toplanır; Bakım, şekillendirme, güvenlik amaçlı yapılan budamalar.Er;budama türlerini şöyle açıkladı.

“Budama; Bakım, Şekillendirme, Güvenlik amaçlı yapılır”

Bakım Budamaları: Bitkinin sağlıklı bir gelişim göstermesi amacıyla yapılan budamalardır. Bakım budamaları aynı zamanda “sağlık budamaları” olarak da adlandırılır. İbreli türlerde yapılan ‘bakım budaması’ sadece kurumuş, kırılmış, zarar görmüş dalların uzaklaştırılması şeklindedir.

Şekillendirme Budamaları: Bitkinin iyi bir görünüm kazanması yani peyzaj değerini artırmaya yönelik şekil veya form budamalarıdır.

Güvenlik amacıyla yapılan budamalar: Her türlü doğa olayına açık (rüzgâr, fırtına, kar vb.) durumda, doğal yaşam alanları dışında gelişen ağaçlar can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Ağaçtan herhangi bir dal parçasının düşüp yaralamaya ve maddi zarara yol açabilecek olması, dalların yaya ve araçlarının görüş alanını engellemesi durumunda güvenlik amaçlı budama yapılır “dedi.

 

Bunları da sevebilirsiniz