Artan maliyetler ve yem fiyatları nedeniyle hayvancılık sektöründe birçok üreticinin üretimden el çektiğini ve birçoğunun da yaşam mücadelesi verdiğini belirten Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, ‘Bu böyle gitmez, aksi halde ülkede hayvancılık biterse ülkede her şey bitme noktasına gelir’ dedi.
“Hayvancılık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir”
Et ve süt üreticisinin maliyetler ile ilgili yaşadığı problemlerin sektörde büyük sıkıntılara yol açtığını ve bu sıkıntının şu an için görülmediği ve destekleme olarak yetersiz olduğunu açıklayan Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, “Üretici maliyetlerin altından kalkamıyor. Gelir ve gider dengesi bozuldu. Bu şartlarda üretim imkansız hale geldi. Böyle giderse halkımız çok yakında sofrasında et bulamayacak hale gelecektir. Acil önlem alınmadığı takdirde çok kısa bir zaman diliminde hayvancılık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır” dedi.
“Destek olmadan yaşamak imkansız”
Kırmızı et sektöründe 2010 yılında yaşanan krizi hatırlatarak, bu dönemde devletin verdiği desteğin o günkü şartlarda makul olduğunu ancak, bugün için böyle bir desteğin miktarı olarak problemler yaşandığını belirten Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, “destek olmadan bu maliyetlerle sektörün yaşaması mümkün değildir. 2010 yılında et sektörünün krize girdiği dönemde devlet hayvan başı 300 TL destek vererek sektörü hayatta tutmaya çalmıştı. 2010’da 300 TL ile 11 çuval yem alınıyordu. Bu nedenle verilen destek makul ve sürdürülebilir bir destekti. Ancak, bugün 2022 yılında verilen destek 250 TL. Üretici bu parayla bir çuval yem dahi alamıyor. Bizim sürdürülebilir, makul bir desteğe ihtiyacımız var. Aksi halde sektörün geleceği karanlık. Hiçbir üreticinin bu şartlarda hayatta kalma şansı yok” diye konuştu.
“Zarar eden teşebbüs ayakta kalamaz”
Dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik şartlarının yarattığı girdi maliyetlerinin sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, “Hayvanın yetişirken genel ortalama olarak maliyeti yüzde 300-400 artmış durumda iken, bu maliyetin satışa yansımadığında üreticilerin ayakta kalması ve yaşaması mümkün değildir. Hiçbir sektörde zarar eden bir teşebbüsün hayatta kalması şansı yoktur. Üreticiye verilen destekler sürdürülebilir ve makul olmalıdır. Orta ve uzun vadede Türk tarımının geleceği için et üreticisine destek olunmalıdır. Ülkemizin tarım ve hayvancılığından bahsederken öncelikle et üretiminin en önde gelen bir konu olduğunun önemi anlaşılmalıdır. Bu sektörde et üretimi ve hayvancılık biterse ülkede tarım da kalmaz” ifadelerine yer verdi.