Elimizdekini öyle gördüğümüz ilk çöpe atmadan evvel iki kez düşünmemiz gereken zamanlardayız. Son zamanlarda gündemden düşmeyen “geri dönüşüm” meselesini öğrenmeli ve uygulamalıyız artık. Yoksa, ağır ağır ama derin hasarlar alan dünyayla birlikte hepimizi çok zor günler bekliyor! Son zamanlarda olan hortumlar, seller ve aşırı yağışlar bize bu işareti vermeye başladı. Karamsar olmaya gerek yok! Hala şansımız varken, bir işin ucundan tutabilir ve en basitinden yeniden üretimin önünde geçmek için geri dönüşüm hakkında bir şeyler öğrenerek bugüne başlayabiliriz!
Geri Dönüşüm Nedir?
Kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması işlemine, biz geri dönüşüm diyoruz.
Geri Dönüşümün Amacı
Kaynakların tükenmesini önlemek ve atık çöp miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı gibi maddeler geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale gelir bu da ülke ekonomisinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda ülkelerdeki katı atıkların depolanması ve taşınması gibi sorunları da engeller.
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır? Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir.
1- Kaynakta ayrı toplanması
Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir.
2- Sınıflama
Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır.
3- Değerlendirme
Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
4- Yeni ürünü ekonomiye kazandırma
Geri dönüştürülen ürün, yeni bir malzeme olarak kullanıma sunulur.
Geri Dönüşümün Faydaları
Doğal kaynakların korunmasını ve enerji tasarrufunu sağlar. Atık miktarını azaltarak çöp depolama işlemlerini kolaylaştırır. Hava ve çevrenin kirlenmesini önler. Yararlı atıkların boşa gitmesini önler. Ekonomiye katkı sağlar.
Geri Dönüşebilen Maddeler
· Kimyasal atıklar
· Cam
· Kağıt
· Alüminyum
· Plastik
· Piller
· Motor yağı
· Akümülatörler
· Beton
· Organik atıklar
· Elektronik atıklar
· Demir
· Tekstil
· Ahşap
· Metal