Fuat Yılmaz, etkisi çapından çok daha fazla olan bir değerli hemşerimizdir. Gerek iş hayatı ve gerekse STK çalışmaları ile İstanbul Samsunlularının yüz akı olmanın yanı sıra, Samsunlular adına bir döneme damgasını vurmayı da başarmıştır.
Her zaman aktif ve enerji dolu olan Fuat Yılmaz, çevresine verdiği pozitif enerji ile de artı değerler oluşturmayı bilmiştir. Özündeki Samsun kültürüyle yoğrulmuş, üst seviyelerde yer tutmuş, ama; mütevaziliği, alçak gönüllülüğü ile güzide bir İstanbul beyefendisi olarak hafızalarda yer etmiştir. Gelecek kuşakların örnek ve önder alacağı nadir kişilerden birisidir.
Kendi dilinden (sarı Fuat) Fuat Yılmaz ve İstanbul Samsunluları…
“1963 yılında, Samsun’dan 15 yaşında İstanbul’a geldim. 1963-67 Tophane, 1967- 74 Sirkeci’de Atlantik Turizm Seyahat Firması’nın 2 yıl çalışanı, sonra 9 yıl ortağı olarak ; Avrupa’ya karayolu ve uçak ile yolcu taşımacılığı sektöründe aranan isim ( sarı Fuat) olmuştum. Bunda Yabancı lisana yatkınlığım ile Avrupa’da, Avusturya , Fransa ve Almanya’nın ulaşım kanunlarını ezberlemiş olmam önemli yer tutuyordu.
Kendi adıma firmamı , 1974 yılında EFA Turizm adı ile Bakırköy’de açtım. Varan Turizm ile ortak karayolu, THY ve DDY yetkili acentesi olarak, uçak ve tren ile dünyanın her yerine turlar düzenledim. Türkiye’nin ilk 274 numaralı “Türsab” kurucu üyesi oldum.
ABD’deki lobicilik çalışmalarından hareketle…
Turizm sektöründe bulunduğum yıllarda, ABD’de lobicilik faaliyetlerinde; İrlandalılar’ın, İtalyanlar’ın ve İspanyol kökenlilerin etkinliklerinden çok etkilenmiştim. 1979 yılında Taksim Elmadağ’da, İstanbul Radyo Evi’nin karşında, 3 katlı binamda; Transkargo Turizm Ltd, Trans Dış Ticaret Ltd ve Trans İnşaat Ltd şirketlerimle; yurt dışına Lufthansa’dan kiraladığım kargo uçakları ile kargo gönderirken, kimyasal madde ithalatları, demir – saç ithalatları ve ilaç ithalatları yaptım
1979 yılında, 1975 yılında İstanbul’da kurulan ilk Samsunlular Derneği Başkanı merhum Erdoğan Doğru Taksim’e yanıma gelip, dernekçilikten bahis etti. Zaten, 1965’ ten beri Samsun’dan her gelen öğrenci, işadamı vs. Samsunlu hemşerilerime imkanlarımı açıyordum. Erdoğan Doğru ve Kartal-Cevizli’de kurduğu derneğe de maddi manevi yardımlarımı yapınca, İstanbul- Avrupa Yakası’nda da bir dernek kurmak gerektiğini düşündüm. Karşıma Samsun’da kurulmuş Sam-sev Vakfı çıktı ve 1994 yılında İstanbul şubesini açtım.
Remzi Kozal beyle, genç bir mimarken II. Başkan olarak görev yaptığı, Türk Mühendisleri Birliği’nin Mecidiyeköy’deki merkezinde (Bu merkez, İstanbul Samsunlularının birlik çalışmalarının yapıldığı ve ilk federasyon kuruluncaya kadar kullanılan bir yer olmuştur.)ilk toplantımızı yapmıştık. İstanbul’daki Samsun derneklerinin oluşturduğu, “İstanbul Samsunluları ve Dernekleri Birliği” Başkanlığını yürüten Remzi Kozal ile tanışmamız sonrasında, Samsunlular adına dernekleri çoğaltmamız gerektiği konusunu, o yıllarda istişare etmiştik. Samsunluların İstanbul’da lobicilik çalışmalarına ağırlık vermeleri fikrini ortaya koymuştuk.
Aynı zamanda, gençlerimizin iş ve istihdam imkanlarından yararlanmaları için birbirimizi tanımak, dolayısıyla da süratle dernekleşmek gerektiğini düşünmüştük. Bu amaçla, İstanbul’da güçlü bir Samsun hareketi oluşturmak için; gece- gündüz, hafta sonu, tatil demeden İstanbul’u bir baştan bir başa dolaşarak; hemşerilerimizin bir araya gelmesinin, güçlenmesinin temelleri atılmıştı. Ulusal kanallarda televizyon, radyo programları yapılarak, Samsun misyonu İstanbul’a ve bütün Türkiye’ye nakşedilmiş ve birlik beraberlik tohumları ekilmişti. Yeğenlerimin çoğunlukta olduğu Kağıthane’de, ilk Termeliler Derneği’nin kurulması bu çalışmaların sonuçlarından birisiydi.
16-19 Mayıs kutlamaları…
Samsunlula r için çok önemli bir gün olan; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramları’nda, 1989 yılından itibaren Bakırköy’de, aktiviteler yapmaya başladık. İstanbul’daki Samsun derneklerinin oluşturduğu Birlik tarafından, 1997 yılında ilk olarak, 16 Mayıs’ta Mustafa Kemal Paşa’nın; Şişli’deki bugünkü Atatürk Evi’nden çıkıp, Beşiktaş’a yürümesi, oradan temsili Bandırma Vapuru’na bindirilmesi canlandırıldı.
1998 yılında ise, M. Kemal Paşa temsili Vapura bindirilip Samsun’a yolcu edilmiş, ancak ; gemiyi Bakırköy sahilinde törenlerle karşılayıp, yedi günlük etkinliklerle halka 19 Mayıs heyecanı yaşatmıştık. Bu yedi günlük etkinliklerde, Bakırköy Belediyesi Tiyatro Sanatçıları, Hava Harp Okulu Bando ve Mızıka Sanatçıları ile Yunus Emre Kültür Merkezi salonlarında yaygınlaştırmıştık. Bakırköy’de lise son sınıf öğrencilerimizle, geceleri meşale alayları düzenlemeyi adet haline getirmiştik.
1983 yılında, Anavatan Partisi’nin Bakırköy Kurucu Yön. Krl. Üyesi, ilk olağan genel kongrede ilçe sekretaryası görevlerine seçildim. Merhum liderim Özal’ın talimatıyla 1989 da İstanbul B.Şehir ve Bakırköy Meclis Üyeliklerine seçildim. Bu arada, Samsunspor’un 1989 Olağan Gen. Kurulu’nda İsmail Uyanık ile Yönetime seçilip, ikinci başkan olarak İstanbul Şube başkanlığı görevlerini 10 yıl boyunca ifa ediyorken; Ataköy’de evimin yanında bulunan, Ataköy Deniz Sporları Kulübü’nün Kongresi’nde Başkanlığa seçildim. 1000’in üzerinde basketbolcu, voleybolcu, hentbolcu, futbolcu gencimizi spor la tanıştırıp sporcu olmasına imkan sağladık.
Güçlü bir Samsun lobisi için…
Akabinde, İsviçre’den BOCCE diye bir spor dalının; Türkiye’de, Türk Gençliği’ne armağan etmemi rica ettiler. Ben de, ilk spor sahalarının yapılmasını, ilk BOCCE spor kulübünün kurulmasını ve yayılmasını sağladım. Avrupa ve Dünya şampiyonalarına katılan 58-60 ülke bayrağı içinde, Türk Bayrağımız’ı da BOCCE Uluslararası Şampiyonalarda dalgalandırma şerefine kavuştuk. Bugün 35 -45 ilimizde BOCCE sporu oynanır hale gelmiştir.
1994 yılında, belediye meclis üyesi arkadaşlarımla, Belediye Meclis Üyeleri Derneği’nin Kurucu Üyesi ve Başkanı oldum. Halen başkanlık görevim devam ediyor. Yerel Yönetimlerle ilgili, Kanun ve Tüzük hazırlanmasında etkin rol oynadım. 2004 yılında çıkan, Yerel Yönetimler Kanunu’nda ve Dernekler Kanunu, Yönetmeliği ve Kent Meclisi Tüzüğü hazırlanmasında, birçok madde ve fasılın düzenlemesinde katkılarımızla oldu.
Samsun’un Tarihi, Kültürü, Örf ve Adetleri’ni; bütün değerlerini, daima gündeme taşıyarak; insanımızın önünü açan, lobicilik faaliyetlerini güçlü bir alt yapı ile destekleyen ve ön ayak olan değerli kardeşim, mimar Remzi Kozal hemşerimi, her zaman takdirle karşılamış ve destekçisi olmaktan zevk, onur duymuşumdur.
Evliyim, işletme mezunu 1 oğlum halen Trans İnşaat Ltd. Şti’nin başındadır. Fizikçi, mimar 1 kızım bulunmaktadır.”