Bir olgunun değerli olup olmaması, bizim ona verdiğimiz anlama göre değişiyor . Bir kez daha anlıyoruz ki, değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
1. Yırtık Kot Pantolon
Pantolon yırtıksa o kusuru kapatmak adına yama yapılırdı bir dönem, utana sıkıla giyilirdi o pantolon. Şimdiyse yırtık olması cool’luk göstergesi oldu.
İnsan gerçekten hayret ediyor!
2. Samanlı Köy Yumurtası
Köy yumurtası için “Köylü müsün ya, yenir mi o?” deniyordu, ama şimdi pek değerlendi. Hem az bulunuyor hem de fiyatı fabrika yumurtasına göre iki kat daha pahalı. Parasına değer tabii ki.
3. Tavuk Kanadı
Büyüklerimiz anlatır; 80’lerde tavuğun kanatları kesilip çöpe atılırmış, almak isteyenler de utana sıkıla alırmış. Şimdiyse kıymete bindi, çeşit çeşit soslarla fast food’un kralı oldu.
4. Müstakil, Bahçeli Evde Oturmak
Apartmanda oturmak açık ara bir zenginlik göstergesiydi bundan 30 yıl önce kadar. Çok şey değişti artık, apartmandakiler müstakil eve çıkmanın planlarını yapıyor; ama gelin görün ki bu evler ateş pahası oldu.
5. Sakal Bırakmak
Bakımsızlık, varoşluk göstergesi olarak görülürken şimdi erkek imajının vazgeçilmezi oldu. Bu imaj uzun yıllar sürecek gibi.
6. Kına Gecesi
“Kınayı getir aney!” sözlerini sosyetede duymak mümkün değilken, artık en zenginler için olmazsa olmaza dönüştü. Story üstüne story atmalık…
7. Tam Buğday Ekmeği
Eskiden tam buğday ekmeğini fakirler yerdi, francala’yı ise maddi durumu iyi olanlar yerdi. Şimdiyse tam tersi.
8. Mum
Yoksul semtlerinde elektrikler sık sık kesildiği için durumu olmayan ailelerle özdeşleşmişti mum. Şimdiyse mum sadece ortam aydınlatmak ..amacıyla lüks mekanlarda kullanılıyor.
Edison’ın “Elektrik o kadar ucuz olacak ki mum sadece zenginlere ait olacak.” sözü gerçekleşti bir bakıma.
9. Ev Yemeği
Restorana gidip, ev yemeğinden farklı olan herhangi bir yemeği yemek kalite göstergesiydi. Bu dönemdeyse ev yemeği yapan yerde yemek de bir kalite göstergesi haline geldi. Çok da iyi oldu.
10. Memur Olmak
Eskiden memura kız verilmezdi, şimdi “Memur bir eş bul, e mi?” diye tembih ediliyor. Devir değişti.
11. Ot Yemek
Bir ailenin sofrasında ot yemekleri varsa o ailenin fakir olduğu algısı vardı, et alamadığı düşünülürdü. Oysa şimdi ot yemek sağlıklı bir yaşamın anahtarı olarak gösteriliyor.
Alaçatı Ot Festivali için ta İstanbul’dan kalkıp gidenler var mesela.
12. Kırsal Alanda Düğün Yapmak
Bağı, bahçesi olanlar düğününü, derneğini zaten buralarda yaparlardı ama “Salon tutacak paraları yok” denirdi. Şimdi tersi oldu; bağı, bahçesi olanlar salon tutarken, zengin kesim kır düğünü yapmak için can atıyor.
13. Kurtlu, Delikli Elma
2000 sonrasında organik gıdaların değeri anlaşıldı. Burun kıvrılan kurtlu elma, bir anda kıymete bindi. İnsanların aklı başına geldi aslında.
14. Köy Kahvaltısı
Kibrit kutusu büyüklüğündeki peynirin olduğu kahvaltı dönemi geride kalalı çok oldu. Bundan sonra kırsal bir yöreye gidip, orada köy kahvaltısı yapmak zamanla klas bir duruma dönüştü .