Şehir (Kent) İşletmeciliği veya Şehir İşletme Mühendisliği
Çağdaş şehirler, çağdaş şehir işletmeciliği yapılan şehirlerdir. Şehir işletmeciliği günümüzde çok önemli bir olgu haline gelmiştir. Şehirlerimiz, yeterli donanıma sahip uzman kişilerce yönetilmezse, çok ağır sonuçları olmaktadır ki; bugün örneklerini yaygın olarak görmekteyiz. Ülkemizde; şehir işletmeciliği yapacak, bu konuda eğitim almış şehir (kent) işletmecilerine acil ihtiyaç bulunmaktadır.
Şehir işletmecileri; üniversitelerimizde dört yıllık lisans eğitimi ile yetiştirilebilir, belli branşlarda da yüksek lisans, doktora eğitimleri yapılabilir. Artık hiçbir uygulama sahası olmayan meslekler yerine, bu ve benzer mesleklerin ikame edilmesinin çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Günümüz gerçekleri ile örtüşen ve olması gereken meslekleri; Şehir İşletmeciliği (Şehir İşletme Mühendisliği diyebiliriz), Yapı Malzeme Mühendisliği vb. şeklinde sayabiliriz.
Şehir (kent) işletmecileri (şehir işletme mühendisleri) olabildiğince donanımlı bir eğitim sürecinden geçmelidirler. Mimarlık, mühendislik, şehircilik gibi teknik eğitimlerin yanısıra; kültürel, sosyal (sosyoloji, psikoloji, hukuk, iletişim vb.) eğitimler ve de teknolojiyi kullanabilecek eğitimler almalıdırlar. Yani hem mesleki-teknik, hem sosyal-kültürel ve hem de bilgi-işlem teknolojik donanıma sahip elamanlar olarak yetiştirilmelidirler.
Çağdaş Şehirler
Teknolojik gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Hayal dahi edemediğimiz yenilikler, günlük hayatımızda sıradan şeylermiş gibi yerlerini alıyor. Günlük hayatımıza akıllı binaların girmesi ile birlikte; artık elimizin altındaki bir düğme ile evimizde bulunan bütün aletleri, çok uzaklardan kontrol edebilme; çalıştırma-durdurma gibi imkanlara sahip bulunuyoruz.
Teknolojik gelişmeler ışığında, bütün şehircilik hizmetlerini otomasyona bağlayıp belli merkezlerden kontrol ve idare etmek konusunda ciddi adımlar atılmaya devam ediyor.
Şehir hayatına; ilk olarak, güvenlik ve trafik konrolleri yapmak amacıyla giren otomasyon sistemleri; kentleşmenin ayrılmaz bir parcası olarak yerini almış bulunuyor.
Bütün bu gelişmelere gözlerimizi kapayarak, günümüz şehirlerini kurmak ve yönetmek mümkün olamaz. Büyük şehirlerimizde olduğu gibi en küçük kasabalara kadar, otomasyon sistemini içeren akıllı şehir olgusunu taşımak, yaygınlaştırmak zorundayız.
Çağdaş insanlar, çağdaş şehirlerde otururlar.
Çağdaş şehirler ise, çağın gereklerine göre yapılandırılan ve yönetilen şehirlerdir. Bir şehrin çağdaş olup olmadığını gösteren üç ana kriter bulunmaktadır.
Bu kriterler; ulaşım, atıklar(çöpler) ve şehrin fiziki görünümü konularını içermektedir.
Bu kriterlere bir de “otomasyonla yönetilen akıllı şehir” olma özelliğini eklemek gerekmektedir.
Şehir işletmeciliğinde ele alınması gereken ana başlıkları ise şöyle sıralayabiliriz:
1-Göç, nüfus artışı ve şehirlerin kimliği 2. Çöpler (Atıklar) ve Sanayii Atıkları 3. Ulaşım, Trafik ve Haberleşme
4. İmar ve Kaçak Yapılaşma
5. Çevre ve Enerji
6. Su ve Kanalizasyon
7. Sağlık, Eğitim, Spor ve Sosyal Hizmetler 8. İstihdam ve Ekonomik Hayat
9. Tarihi Miras, Sanat ve Kültür
10. Güvenlik, Ahlak ve İnsan Hakları
11. İdari Yapı ve Yerel Yönetimler