Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen çalıştayda konuyla ilgili çalışan kurumları iş birliğine çağırdı. Başkan Deveci, “Çok fazla duyarlı ve bilinçli; bu ülkeyi üzerinde yaşayanlarla seven insanlara ihtiyacımız var” dedi.
Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından Hayvan Hakları Çalıştayı gerçekleştirildi. Samsun Adliyesi İsa Fidan Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Samsun Barosu Başkan Vekili Av. Caner Özçelik, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile hayvanlarla ilgili farklı sorunları dile getiren uzmanlar katıldı.
“HAYVANLAR HEPİMİZİN SORUMLULUĞU”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Av. Fatma Suğanlı, “Bugün burada hayvan hakları sorunlarının ele alınacağı, tartışılacağı ve çözümler üzerine fikir alışverişinde bulunacağımız bir platform oluşturmak için toplandık. Hayvanların refahı ve hakları konularında bilinci artırmak ve daha adil, duyarlı ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmek amacıyla bir araya geldik. Hayvanlar, dünyamızın ortak varlıklarıdır. Ekosistemlerimizin bir parçası olarak, doğal dengenin sürdürülmesinde kritik bir rol oynamaktadırlar. Ancak, günümüzde birçok hayvan türü tehdit altındadır, kötü muamele görmektedir ve yaşamları tehlike altındadır. Biz insanlar olarak, bu sorunlarla yüzleşmeli ve eyleme geçmeliyiz. Hayvan hakları, sadece bir grup insanın değil, tüm insanlığın ortak sorumluluğudur. Bir toplum olarak, hayvanlara saygı göstermek, onları korumak ve onlara adil davranmakla mükellefiz” dedi.
“HAYATİ BİR KONU”
Samsun Barosu’nun yaptığı çalışmalarla ciddi bir farkındalık oluşturma sürecinde olduğunu belirten Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “İçinde yaşadığımız doğayı, birlikte yaşadığımız canlıları koruyamayacaksak, kendi haklarımızla ilgili de sıkıntı yaşayacağımız gayet açıktır. Eğer bunları birlikte taşıyabilirsek toplumda var olabiliriz, istediğimiz gibi bir çevrede yaşama hakkımızı inatla ve ısrarla sürdürebiliriz. O nedenle bugün burada konuşacağımız konu, hayati bir konu. Hayvanlarla aynı mekanları paylaşamıyorsak orada bir sevgi azalması olacaksa, toplumda çatlamalar başlıyor demektir. O yüzden bugün burada yaptığınız kutsal bir iş. Atakum Belediyesi olarak hem HAYTAP hem de Samsun Barosu’nun Hayvan Hakları Komisyonu ile kurumsal iş birliği yapabiliriz. Çok fazla duyarlı ve bilinçli; bu ülkeyi üzerinde yaşayanlarla seven insanlara ihtiyacımız var” diye konuştu.
“PROBLEM İNSANLAR”
Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Elif Köse Avan, “Sokak hayvanlarına yapılacak müdahaleler” başlıklı sunumunda, “Aslında sokak hayvanları diye bir problem yok. Aslında problem biz insanlarız. Yoğun yapılaşmayla yaşam alanlarını bozarak, onlara kısıtlı alanlar bırakarak buna biz sebep oluyoruz. Biz bu çalıştayda Samsun için neler yapabiliyoruz, Türkiye’ye nasıl örnek olabiliyoruz onu gösterelim. Biz, Veteriner Hekimler Odası olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
“HAYVANLAR KOŞULSUZ SEVİYOR”
“Çocuk ve hayvan, hayvan sevgisinin psikolojide yeri” başlıklı sunum gerçekleştiren Psikolog Elif Tutkun, sunumunda hayvanların çocuklara olan katkılarıyla ilgili konuştu. Tutkun, “Çocuklar duygularını yönetme, özgüven, empati, sorumluluk bilinci konularında oldukça gelişiyor. Evcil hayvanların sahibiyle kurduğu ilişkinin temelinde koşulsuz sevgi bulunuyor” dedi.
“HAYVAN SEÇERİZ”
HAYİM Derneği Başkanı Av. Tunahan Gök, “Yaşam Hakkı Çerçevesinde Türcülük” başlıklı konuşmasında, “Hayvanseveriz diyoruz ama aslında ben hayvanseverlik kavramını kabul etmiyorum. Çünkü hayvan seçeriz. Evde beslediğimiz insanları göz önünde tutuyoruz ama mezbahanelerde hayvanları öldürüyoruz. Biz hayvanların öldürülmesine karşıyız ve tüm hayvanların haklarını korumayı kendimize görev edindik” şeklinde konuştu.
“HAYVANLARIN REFAHI İÇİN ÇABALIYORUZ”
“Dünyada başarılı kampanya örnekleri” isimli sunumunda kafeste yetiştirilen tavuklar için yapılan çalışmaları anlatan Kafessiz Tavukçuluk Kurumsal İletişim Yöneticisi Selda Balmumcu, ”Dünyada insanlar hayvan refahı standartlarını getirmek için çabalıyor. Bunun için de markalar kafessiz bir şekilde üretilen yumurta kullanımı için taahhütte bulunuyor. Endüstriyel hayvancılık diye bir gerçek var. Bu eziyeti asgari düzeye getirmek bir sorumluluk” ifadelerini kullandı.
“DUYGUSAL ACIYI HİSSEDİYORLAR”
Akademisyen Prof. Dr. Duygu Dalğın, “Hayvanlar acıyı, korkuyu, terk edilmeyi hisseder mi?, Ne kadar içgüdü, ne kadar bilişsel yetenek ve duygu?” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Dalğın, “Günümüzde bütün hayvanların, az veya çok problem çözme, veriyi analiz etme ve ondan bir sonuç çıkarma yeteneği var. Kesinlikle sosyal ilişkiler kuruyorlar. Bu sadece türünü koruma güdüsü değil. Kimini seviyorlar, kimini sevmiyorlar. Kayıplarının ardından yas tutuyorlar. Geçmiş deneyimlerini hatırlayıp ondan bir sonuç çıkarıyorlar. Hafızaları var, örneğin ineklerin hafızası inan hafızasına eşit. Fiziksel ve duygusal acıyı hissediyorlar. Sevinç, korku, öfke, üzüntü hepsini hissediyorlar” sözlerini kaydetti.
“HAYVANLARI ACISIZ KESMEK MÜMKÜN”
Hayvan Refahı Müfettişi Asalet Sancakdaroğlu ise “Acısız kesim nasıl olmalı, faydaları” başlığı altında yaptığı sunumda şu şekilde konuştu; “Etik olarak biz insanlar, hayvan kesime geldiği an hızlı hızlı nefes aldığını görüp hayvanın korkmaya başladığını zaten anlıyoruz. Bize düşen görev, en iyi teknolojiler kullanmaktır. Hayvanları acısız kesmek mümkün. Samsun’da da var. İsteyenler rahatlıkla bulabilirler.”