Atakum Belediyesi, Lozan Barış Antlaşması’nın tarihi misyonunu taşıyan Lozan Park ve Lozan Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Lozan’ın adını, kültürünü yaşatıyoruz” dedi
———————————————–
Atakum Belediyesi, Doğuş ve Lozan caddelerinin kesişiminde yer alan Lozan Park’ta ve Lozan Caddesi ile Alparslan Bulvarı üzerinde yer alan Şehit Ömer Halisdemir Parkı’nda yenileme çalışmalarını tamamladı. Gerçekleştirilen çifte açılış törenine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
TARİHİ MİSYON TAŞIYOR
Tarihi misyonunu taşıyan Lozan Park’ta yenileme projesi kapsamında yürüyüş yolları ve yeşil alanlar düzenlendi. Minik Atakumlular için aktivite alanı oluşturulurken parkın köşe kısmında Atakumluların vakit geçirebileceği kafeterya ile kapalı ve açık oturma alanları yapıldı. Diğer yandan 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanan, Türkiye’nin bugünkü sınırlarını çizen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin uluslararası alanda tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması’nın tarihi önemini ziyaretçilere hatırlatan parkı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Lozan’ın mimarı Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün heykeli süsledi. Çalışmaların tamamlanması ile Atakumların kullanımına sunulan Lozan Park; tarih, sanat ve doğayı kent sakinleri için bir araya getirdi.
“SAMSUN SIRADAN BİR ŞEHİR DEĞİL”
Lozan’ın Türkiye’nin tapusu olduğunu söyleyen İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Bugün buraya yazıyoruz. İnşallah bundan sonra Türkiye’nin her tarafına yazmamız lazım. Cumhuriyet evlatlarının Lozan’ın ne manaya geldiğini anlatmasının zamanı geldi de geçiyor. Bugün Lozan’la, Cumhuriyet ile mücadele edenleri göreceksiniz Cumhuriyet’in 100. yılında inşallah biz parlamentoda biz gerekenleri yapacağız. Ama siz de sandıkta gerekeni yapacaksınız. Samsun sıradan bir şehir değildir. Samsun Cumhuriyet’in demir taşlarının döşendiği şehirdir. Samsun Ulu Önder Atatürk’ün ayak bastığı ilk andan itibaren Samsunluları gördüğü zaman ‘Benim bu ülkenin kurtulacağına dair ümitlerimin ve güvenimin arttığı, mücadelenin başladığı gündür’ demiştir. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Aynı şekilde 19’da başlayan mücadelenin 23’te Lozan’da imzalanması ile beraber tam bağımsız Türkiye’nin tapusunun elimize geçtiği gündür. Bu duygu ve düşünceler içerisinde hareket etmemiz lazım. Bugünlerde duyuyoruz, işitiyoruz sayın Belediye Başkanımız elinden gelen gayretleri gösteriyor. Elini de bağlasanız kolunu da bağlasanız ne yaparsanız yapın güneş balçıkla sıvanmaz. İnşallah hep beraber daha iyi, daha güzel günlerde mücadeleye devam edeceğiz Ben emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah daha güzel imkanlarla daha güzel hizmetleri yapmaya vesile olur. Belki biraz imkanlarımız sınırlı ama biz sonuna kadar belediye başkanımızın arkasındayız” diye konuştu.
“LOZAN, ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK”
Lozan’ın özgürlük ve bağımsızlık olduğunu söyleyen CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Buranın yeniden düzenlenip kendine yakışır şekilde hazırlanması ve halkımıza sunulması nedeniyle değerli Atakum Belediye Başkanımızı ve yöneticilerini kutluyorum. Değerli milletvekili arkadaşımın dediği gibi, Lozan bu ülkenin tapusudur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Lozan’ın yazılmasını bu şehirde başlatmıştır. Kurtuluş mücadelesi Anadolu halkının bağımsızlık savaşıyla sonuçlanmıştır. Biz bu ülkenin bağımsızlığını geçmişte nasıl elde etmişsek bundan sonraki süreçte de, yan yana omuz omuza tam ve ekonomik bağımsızlığının elde edilmesi ile demokratik parlamenter sistemin yeniden güçlendirilmesiyle bu ülkenin gelişmesine katkı sağlayacağız. Ülkemiz önemli bir emperyalist projeden geçmekte. Suriye dediler, Irak dediler şimdi de Afganistan mültecileri diyorlar. Biz, ülkelerin bağımsızlığından tarafız. İnsanların, dünyanın neresinde olursa olsun bağımsız, hür ve barış içinde yaşamasından tarafız. Biz bundan sonraki süreçte bağımsızlığımızı ve Atakum’daki insanlarımızın da daha özgür ve refah içerisinde yaşaması için çalışacağız”
“CUMHURİYET BİZE EMANET”
Tarihi bir iş yapıldığını söyleyen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci de, “Lozan Anıtı’nı açıyoruz. Lozan’ın adını, kültürünü yaşatıyoruz. Burası okullar bölgesi. İki tane okulun bahçesinde 19 Mayıs 1919’dan 9 Eylül’e kadar olan süreçteki tarihi değerleri, tarihimizi resimler ve alt yazıları ile yaşatıyoruz. Çocuklar annelerinin ellerinden tutacaklar ‘Tarihte ne oldu, kim bu adam Türkiye’nin neyini halletti, neresinden geliyor?’ diye soracak. Annesi, öğretmeni onlara anlatacak. Kurtuluş tarihimizi, kuruluş sürecimizi çocuklarımıza anlatacağız. Yedi yaşından başlayıp üniversite sonuna kadar anlatacağız. Anlatalım ki ülkemizin 71 yerinde ormanlarımız, coğrafyamız yanmasın. Tabiatımız yeşilliklerimiz yanmasın. Ne demek bu. 71 yerde yangın var. Bu ülke Kurtuluş Şavaşı’nda böyle bir süreç yaşanmadı. Ne oldu bize? Bu sorunun cevabı burada. Dünyayı dize getiren iki adam burada. Biraz sonra heykellerini göreceksiniz. Birisi Mustafa Kemal Atatürk. Birisi İsmet İnönü. Cumhuriyet tarihimizin iki büyük değeri. Onların anıtını açmaya gelmeyenler, onlarla yüzleşmeye cesaret edemeyenler gelmesinler istemiyorum. Cumhuriyet bize emanet. Gençlere emanet. Ben Cumhuriyet yolunda gençliğimi tükettim” dedi.
“ATATÜRK’ÜN YOLUNDAN AYRILMAYACAĞIZ”
Gençlere seslenen Başkan Deveci, “Sevgili gençler Atatürk bu ülkenin geleceğini bu Cumhuriyet’i size emanet etti” diyerek, “Atakum’un her yerinde Nutuk dağıtıyorum. Nutuk’u ben yedi kere okudum. Her yerde anlatıyorum yedinci okuyuşumda bile altını çizecek yer buluyorum. Her başım sıkıştığında her çıkmaza girdiğimde Nutuk’un araştırıyorum. ’Belediye yönetirken Nutuk’la ne ilgin var?’ diyeceksiniz. Var. Sizin geleceğinizi tayinde, sizin yolunuzun belirlendiği alanda daha doğrusu sizin yolunuzun açılabileceği alan Nutuk’ta var. Daha Türkçesi Türkiye Cumhuriyeti’nin gençlerinin yol haritası, Türkiye’nin geleceğinin yol haritası Nutuk’ta var. Çünkü o Nutuk Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın liderinin günlüğü. Hikaye değil, tarih değil ne gerçekleşmişse ne yaşanmışsa Nutuk’ta o yazıyor. Nutuk’u yazanların, bu iki devin ilk adımını attığından itibaren saray, sarayın askerleri, yandaşlar, emperyalist güçler karşısındaydı. Yetmedi içinden çıkmış Ali Kemaller de karşısındaydı. Bu Ali Kemallere dikkat edin. Cumhuriyet tarihi boyunca hiç eksik olmadılar, hep ayağınızdaydılar. Şimdi de varlar ama güçleri yetmeyecek. Biz Atatürk’ün yolundan ayrılmayacağız. Onun bize bıraktığı Cumhuriyet’i emaneti her gün biraz daha çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracağız. Buna ant içtik. Bu görevimiz, tarihi misyonumuz Atatürk’ün verdiği ev ödevi. Atatürk’ün Cumhuriyet’i zor günler yaşıyor ama tehlikede değil. 1919-1923 arasında bu Cumhuriyet’i, Anadolu coğrafyasını nasıl onların elinden çekip almışsa, içerden ve dışardan o güçler ya da onların on katı gelse asla hiçbir şey koparamazlar. Hiçkimse kendini boşuna yormasın. Bu coğrafyayı koruyacak güç, enerji, gençlik Türkiye’de ve Anadolu’da var. Bu gençliğin kaynağı, merkezi 19 Mayıs 1919 ve Samsun. 19 Mayıs ve Samsun denince akla Atatürk, Atatürk’ün Cumhuriyet’i, bağımsızlık savaşı gelir. Biraz sonra bayrağın altından çıkaracağımız sadece Türkiye’nin değil dünyanın iki büyük devi akla gelir. Gelmeli. Getirmek istemeyenlerin de aklına bunu sokmalıyız. Orada kimi korkudan, kimi saygıdan bu iki devi aklından çıkaramamalı. Türk gençliğinin temel görevlerinden biri de bu” diye konuştu.