BASIN SÖZCÜSÜ KÖKSAL ÖNER:‘ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN 25 MAYIS 1919’DA HAVZA’YA GELDİĞİ GÜNDÜR’

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner,“Cumhuriyete uzanan Kurtuluş Savaşı’mızda Samsun ilk adımsa ilk kıvılcım da Havza’dır.” dedi.

Kurtuluş Savaşı’nın en önemli sayfasını teşkil eden 19 Mayıs’ı Milli Mücadele’nin ilk kıvılcımına dönüştüren sürecin başlangıcı sayılabilecek bu günü bir kere daha şanla, şerefle, gururla andıklarını belirten Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner, “Cumhuriyete uzanan Kurtuluş Savaşı’mızda Samsun ilk adımsa ilk kıvılcım da Havza Ulu Önder Baş Komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözünü Çanakkale’de, ilk sözünü Samsun öz sözünü Afyon’da, son sözünü de Ankara’da söylemiştir.” dedi.

‘HAVZA’DA İLK CÜRETİ, İLK CESARETİ,  İLK TEŞKİLATLANMAYI GÖSTERMİŞTİR’
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza’ya gelişinin 105’inci yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner, “Samsun’dan yola çıkan milli mücadele kararlılığının Havza’da ilk cüreti, ilk cesareti,  ilk teşkilatlanmayı  göstermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’da milletin azim ve kararını ilan ettiğini, Erzurum’da vatanın bir bütün olduğunu ve parçalanamayacağını duyurdu, Sivas’ta manda ve himayeyi reddederek Ankara’da Büyük Millet Meclisini kurduğunu anlatan bugünün Büyük Önder’in Kurtuluş Savaşı’nın tohumlarını attığı, Samsun’dan başlayıp 25 Mayıs 1919’da Havza’ya geldiği gündür. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. 22 Mayıs 1919 tarihinde Sadarete yazdığı rapor, bütün Millî Mücadele’nin ilk ana programını teşkil eder. 25 Mayıs 1919’da Havza’ya geldi. Mesudiye Oteli’nde kaldı. Havza Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasını istedi. Memleketin her tarafında milli teşkilatların kurulması gerekliliğini, asker ve sivil idare amirlerine genelge ile bildirdi. 30 Mayıs’ta Havza’da Mustafa Kemal’in emri ile bir miting yapıldı. 6 Haziran 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın emri ile ikinci miting yapıldı. Mustafa Kemal Paşa, 7 Haziran’da Rus heyetine başkanlık eden Albay Budienni ile görüştü, Sovyet askerî ve maliyardımı üzerinde duruldu. ”diye konuştu.

‘KURTULUŞ SAVAŞI’MIZDA SAMSUN İLK ADIMSA İLK KIVILCIM DA HAVZA’DIR’
İzmir ve Ege’deki Yunan işgalinin uyandırdığı tehlikeye dikkat çekildiğini bildiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner, “Türk ulusu milli mücadele düşüncesi etrafında birleştirmeye çağrılarak işgallere karşı milli protesto hareketlerinin ve mitinglerin başlaması istenmiş, İtilaf Devletleri ve İstanbul Hükümetine  işgalleri kınayan telgraflar çekilmiş, milli cemiyetlerin etkinliği sağlanmıştır. Bu nedenle Havza, Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızda nirengi noktalarından biri olmuştur. Cumhuriyete uzanan Kurtuluş Savaşı’mızda Samsun ilk adımsa ilk kıvılcım da Havza’dır. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözünü Çanakkale’de, ilk sözünü Samsun Havza’da, öz sözünü Afyon’da, son sözünü de Ankara’da söylemiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün rahatsız olarak geldiği Havza’da hem milli mücadelenin temellerini attığını hem de şifalı kaplıcalarında “Havza kaplıcalarında şifayab oldum.” diyecek kadar sağlığına kavuşarak ayrıldığını aktararak, “Mustafa Kemal’in gönlünde Havza ve Havzalıların ayrı bir yeri bulunmaktaydı. 24 Eylül 1924’te Mustafa Kemal’in söylediği ‘Muhterem Havzalılar, ilk cüreti, ilk cesareti gösteren, ilk teşkilatı yapan sizlersiniz. İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havza’nın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır.’sözü bulunmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Köksal ÖNER

 

Bunları da sevebilirsiniz