BASIN SÖZCÜSÜ KÖKSAL ÖNER: ÜLKEMİZDE 1 TEMMUZ TARİHİ “DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI” OLARAK KUTLANMAKTADIR

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner,“ Türkiye’nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiği 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem taşımakta ve 1992 yıldan bu yana da ülkemizde 1 Temmuz tarihi “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”  olarak kutlanmaktadır.” dedi.

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra denizlerdeki hakimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticarette hakimiyetinin son bulduğunu hatırlatan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner, “Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, denizin nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek, dünyada etkinliğimizi ve varlığımızı daha da arttıracaktır.”dedi.

‘DENİZCİLİK SEKTÖRÜMÜZÜN GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNMA İMKANI BULDUK’
Kabotaj Yasası’na göre, Türkiye kıyılarında ve ülkemiz limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, Türk Bayrağı asılmak suretiyle yerine getirilmekte olduğunu vurgulayanTürkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner, “Ülkemizin bu özgürlük belgesi, Türkiye’nin denizlerde tam bağımsızlığını ilan etmiş ve ülkemizin deniz taşımacılığı sektörünü daha da güçlendirmiştir. Bu kanun, Türkiye’nin kendi denizlerindeki taşımacılık faaliyetlerine yabancı bayraklı gemilerin müdahale etmesini önlemiştir. Bu durum, Türk denizcilerine ve Türkiye gemi brokerleri olarak bizlere, ülkemizdeki deniz taşımacılığını kontrol etme ve denizlerimizi daha iyi yönetme olanağı sunmuştur. Kabotaj hakkının bize sağladığı fırsatlar sayesinde, denizcilik sektörümüzün gelişmesine katkıda bulunma imkanı bulduk. Kendi denizlerimizdeki ticareti kontrol edebilme yeteneğimiz sayesinde, sektörümüzde yerli ve milli bir gelişme sağlayabildik. Yerli ve milli kabiliyetlerimizi daha da güçlendirmek ve denizcilik sektörünü daha da büyütmek için, gemi brokerleri olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek ve memleketimizi ulusal ve uluslararası mecralarda en iyi şekilde temsil etmek için çok çalışıyoruz.” diye konuştu.

‘GELİŞME SÜRECİNDE İSE ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLARAK TARİHE GEÇMİŞTİR’
Ülkemizde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladığını ifade eden Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner,  “ Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bizlere Denizciliği Türk’ün Milli Ülküsü olarak düşünmemizi ve o’nu az zamanda da başarmamızı emretmiştir. Köklü geleneği ve büyük tarihi geçmişi olan denizciliğimiz, Kabotaj Kanunu ile ekonomik özgürlüğüne kavuşarak, uluslararası alanda saygınlık kazanmaya başlamış, yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hâkimiyeti son bulmuştur. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk Bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun ülkemizin gelişme sürecinde ise önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir. Türk denizciliğinin dönüm noktası olan, ulaşımdan taşımacılığa, turizmden balıkçılığa üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan ve denizcilik sektöründe ilerlemenin önünü açan Kabotaj Kanunu’nun yıl dönümünde bu günü coşkuyla anacağız. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şanlı tarihimizin Türk denizcilerini ve denizlerimizde hayatını kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, saygıdeğer vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, saygılar sunuyorum.”şeklinde konuştu.
Köksal ÖNER

 

Bunları da sevebilirsiniz