2010 yılında kurulan ve ülkemizdeki 10 bine yakın lise içinden, başarılarıyla ilk yüz okul arasına girmeyi başaran Bafra ilçemizin Fen Lisesi, sosyal, sportif ve kültürel etkinlikleri, bilimsel projeleri ile birçok gencin hayalini süslemektedir.
İlçede yer almasına rağmen il merkezlerindeki Fen liseleri ile boy ölçüşen bu güzide okulumuzun mezunları Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde eğitim öğretimlerine devam etmektedirler.
Bafra Fen Lisesi birçok projenin sergilendiği 2019 yılı Tübitak Bilim Fuarını 01-02 Mayıs 2019’ da gerçekleştirdi. İşte fuardaki projelerden birkaç örnek…
Proje Tabanlı Öğreniminin Problem Tabanlıyla Karşılaştırılması
Okulumuz öğrencileri daha etkin ve verimli öğrenim teknikleri geliştirmek amacıyla bir araştırma projesi yürüttüler. Bu projede problem tabanlı- yaygın kullanımıyla ‘ezbere dayalı’ eğitim ile proje tabanlı öğrenimin farkını elde aldılar. Problem tabanlı eğitim yaygın olarak sosyal disiplinlerde kullanılan bir eğitim çeşididir. Öğrenimin kalıcı olması için sık tekrar gerekir. Proje tabanlı eğitim ise hem bireysel hem de grup tabanlı uygulamayla öğrenime verilen isimdir.
Öğrenciler, ülkemizde bu eğitim çeşitlerinin yanlış disiplinlerde kullanıldığına ve bu yüzden sayısal tabanlı öğrenimde genel anlamda başarısız olunduğuna dikkat çektiler. Ayrıca müfredatta yer alan çeşitli konular için deneysel yollar geliştirdiklerini belirttiler.
Nasreddin Hoca Witzen und Kindervers
Bir dil bir insan, iki dil iki insan vecizesinden hareketle Almanca dilinin daha etkin kullanımı ve sevdirilmesi adına öğrencilerimiz bir çalışma yürüttüler. Almanca tekerlemeler ve Nasreddin Hoca fıkralarının Almanca uyarlamaları ile ziyaretçilere keyifli dakikalar yaşattılar. Öğrenciler, proje kapsamında ziyaretçilerin Almancaya olan ilgilerinin arttığını gözlemlediklerini dile getirdiler.
SUMO ROBOTLARI
Robotik ve otomasyon son 50 yılın en trend konularından olmakla beraber son yıllarda gençlerin bu konulara olan ilgilerinin gözle görünür şekilde arttığı yadsınamaz bir gerçek. Özellikle bu konuda sıklıkla düzenlenen yarışmalar rekabetli ve heyecanlı ortamıyla öğrencilere çok şey katmakta. Bu bağlamda okulumuz öğrencileri Arduino mikro işlemcisi ve C diliyle geliştirdikleri SUMO robotlarla minik maçlar düzenlediler. Proje kapsamında keyifli vakit geçirdiklerini ve bu projenin kendilerine çok şey kattıklarını söylediler.
KABAK SUYUYLA VERİMİN İYİLEŞTİRİLMESİ
Özellikle ülkemizde çiftçilerimizin atadan görme bilgilerle tarım yapmaları hem tarım yapılan toprakların verimini hem de ürünün verimini büyük oranda düşürmektedir. Proje kapsamında öğrenciler, toprağın verimini antika yollar yerine hem kullanışlı hem de pratik bir yolla arttırmaya karar verdiklerine değindiler. Toprağın kirlenmesine yol açan NO2 ve gübrenin zararlı etkilerini kullandığımız kabak suyuyla en aza indirmeyi amaçladıklarını bulgularının da bu yönde olduğuna değindiler.
SAĞLIK BANK
Günümüz teknolojisinde insanlar kalp ritimleri, tansiyonları ve kan şekerleri gibi temel ölçümlerine herhangi bir yere gitmeksizin hızlı ve kolayca erişmek istemektedirler. Öğrenciler de bu proje kapsamında gündelik hayatta soluklanmak için mola verdiğimiz banklara yeni bir soluk getirmeyi amaçladıklarına değindiler. Projemizdeki temel motivasyonun ise akıllı şehirleşmeye katkı yapmak olduğunu söylediler.
D Vitamini Eksikliğinin Harici Olarak Karşılanması
İster hobi yetiştiriciliği ister profesyonel yetiştiricilik olsun bazı zamanlar tarım ürünlerinin D vitaminine olan erişimi yeterli seviyede olmayabiliyor. Bu da ürünün kalitesini düşürüyor ve gelişim sürecine sekte vuruyor. Bu nedenle öğrenciler yumurta kabuğu, tavuk yemi gibi organik ürünlerin D vitaminini güneşten alma imkanına yeterince sahip olmayan bitkilerin bu eksikliği giderip gideremeyeceği konusunda bir araştırma çalışması yürütmüşler. Öğrenciler sonuçların umut verici olduğunu kaydettiler.
Fizikteki Kavram Yanılgılarının Öğrenme Üzerine Etkisi
Bazen gündelik hayatta kullanılan fizik kavramlarıyla onların gerçek mahiyetleri tam anlamıyla örtüşmeyebiliyor. Bu da lise eğitimi ile birlikte fizik bilimiyle yeni tanışan öğrenciler için zor durumlar oluşturabiliyor. Öğrenciler rehber öğretmenleri önderliğinde bu yanılgının ne düzeyde olduğunu anlamak için Bafra’daki tüm Anadolu liselerinin 11. sınıflarında 15 tane kavaram yanılgısı anketi düzenlemiş ve kavram yanılgıları taraması sonuçlarını istatistiğe tabii tutmuşlar. Projenin rehber öğretmeni Ayhan Kitapçı öğrenmenin önündeki en büyük engellerden birinin eskiden gelen kavram hatalarının öğrenilen yeni bilgilerle çelişmesi olduğunu düşündüğünü ve bu kavram hatalarını giderme formlarının üniversite seviyesinde yapıldığını söyledi.
3D Yazıcı Prototipi
3 boyutlu yazıcılar önümüzdeki dönemlerde de dominasyonunu sürdürecek nitelikte ürünler. Okulumuz öğrencileri de bunlardan birini satın almak yerine kendileri bir tane geliştirmişler. Öğrenciler sürecin kendilerine çok şey kattığını ve ürünlerini hala geliştirmekte olduklarını vurguladılar.