BAFRA 6.EKOLOJİK YAŞAM VE TOHUM ŞENLİĞİ YAPILDI
Bafra Belediyesi öncülüğünde hayata geçen ve her geçen yıl daha çok adından söz ettiren ‘Ekolojik Yaşam ve Yerel Tohum Takas Şenliği’ Sürmeli Mahallesi Organik pazarında gerçekleşti.
Ekolojik Yaşam ve Yerel Tohum Takas Şenliği’ne Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Ak Parti İlçe Başkanı İbrahim Semiz, Bafra İlçe Jandarma Komutanı Serkan Erbaş, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kımacı, Bafra Ticaret Odası Başkanı Göksel Başar, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dursun, İlçe Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Genç İşadamları Derneği Başkanı Alper Güngör, Sürmeli mahallesi Derneği Başkanı Aşire Yılmaz, daire amirleri, şehir dışından gelen misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Ekolojik Yaşam ve Yerel Tohum Takas Şenliği’nde katılımcılara hitaben gerçekleştirdiği konuşmada: “Bu organizasyonu Sürmeli mahallemizde gerçekleştirmemizin nedeni burada 37 çiftçimiz 500 dönüm alanda organik tarım üretimi gerçekleştirme ve pazara sunmaktadır. Bu uygulama çevre mahallelerimize de örnek olmuş olup 7 mahallemizde de organik tarıma geçilmiştir. Ülkemizin gelecek hedefleri içinde tarımın, çiftçimizin çok önemli bir yeri var. Bunun için devletiyle, üreticisiyle, ihracatçısıyla el ele vererek, bu hedeflere uygun bir çalışma temposu ortaya koymamız gerekiyor.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle “Biz, yerli tohum üretimini adeta yerli tank, yerli uçak üretimi kadar önemli görüyoruz’’ derken Ata Tohumlarımızın ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Tohumlarımıza destek vermek için Ülkemizin değişik İllerinden gelen gönüllülerimizle yerli tohumlarımızı takas yaparak Bafra’mızda ki kaliteli tohumları farklı bölgelere, farklı tohumları da Bafra’mıza kazandıracağız. “ Dedi.
Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel,” Ülkemizin sahip olduğu biyolojik ve kültürel çeşitlilik hepimizin malumu. Biyolojik ve kültürel çeşitliliğin paydaşı olan bir diğer çeşitlilik de tarımda kullanılan bitkilerin çeşitliliği. Tarımsal genetik kaynaklarımız, gerek değişen piyasa şartları kırsal nüfusun azalması ve geleneklerini bırakması gerekse de doğadaki değişim süreçleri nedeniyle ciddi oranda yok oluyor, azalıyor ve bırakılıyor. Ata tohum seferberliği ile böylesi tehlikelerin önüne geçebiliriz” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin konuşmasında, “Organik beslenme diyoruz. Organik olanları yetiştirmenin ayrı bir ortam gerektirdiği, ayrı bir tarımsal alan gerektirdiği, biyolojik ortam gerektirdiği, özellikle tarımsal alanların kirlenmeden uzak tutulması gerektiğini mutlak şekilde değerlendirmeliyiz” Dedi.
Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı ise “Bir ülkenin tohum ihtiyacını dışarıya bağımlı olmaksızın kendi kendine karşılayabilmesi, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır” Dedi.
- Ekolojik Yaşam ve Tohum Şenliği’ne Çanakkale, Seferihisar, Salihli İncirliova, Çatalca, Gümüşhacıköy, Gaziemir, Eskişehir yerel tohum merkezlerinden katılımcılar Yaklaşık 15000 paket tohum takası gerçekleşti.
Tohum şenliğinde şehir dışından misafir olarak katılanlara isimlere plaket takdim edilirken, Bafra Musiki Cemiyeti Türk halk müziği ekibi de bir birinden güzel eserlerle katılımcılara güzel anlar yaşattılar.