Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Atakum Belediyesi 2023 Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri için başvurular başladı. Roman, Öykü, Şiir, İlk Roman ve Çeviri Kurmaca eser dallarında yarışacak adaylar 31 Mayıs 2023 tarihine kadar eserlerini teslim edebilecek.
Atakum Belediyesi ve Edebiyat Nöbeti iş birliğiyle düzenlenen 2023 Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri için başvurular başladı. Roman, Öykü, Şiir, İlk Roman ve Çeviri Kurmaca eser kategorilerinin yarışacağı ödüllere 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında yayınlanmış eserler başvurabilecek.
SON BAŞVURU 31 MAYIS
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ödüller için oluşturulan seçici kurulda Ataol Behramoğlu, Cemil Kavukçu, Ercan y Yılmaz, Ethem Baran, Fuat Sevimay, İlyas Tunç, Nevzat Çelik, Semrin Şahin, Sevin Okyay, Yavuz Ekinci ve Zeynep Aliye’den oluşuyor. Vedat Türkali’nin asistanı ve çevirmen Sebahat Altıparmakoğlu da aile adına jüride yer alacak. Ödüle aday olacak eser sahipleri ya da yayınevleri 31 Mayıs 2023 mesai saati bitimine kadar Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri Atakum Belediyesi, Mimarsinan Mah. İsmet İnönü Blv. No:114, 55200 Atakum/Samsun adresine, hangi kategoriden aday olunduğuna dair imzalı bir yazı, kısa özgeçmiş ve iletişim bilgileri (adres, telefon, e-posta adresi) ile birlikte 10 (on) nüsha kitabı elden, posta ya da kargo ile teslim edebilecek. Ödüllerin takvimi ve detaylı bilgi için www.vedatturkaliedebiyatodulleri.com.tr adresi ziyaret edilebilir. Güncel duyurular içinse Facebook, Twitter ve İnstagram’dan @vtodulleri hesabı takip edilebilir.
VEDAT TÜRKALİ KİMDİR?
Vedat Türkali (d. 13 Mayıs 1919, Samsun – ö. 29 Ağustos 2016, Yalova), Türk senarist, şair ve roman yazarı. Asıl adı Abdulkadir Pirhasan’dır. Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan’la evlenmiştir.
Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951’de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır. Gar Yayınları’nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960’ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965’te yönetmenliği denemiştir.
Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır.