Başkan Deveci,
“Kadınlar ve kooperatifler örgütlenin”
Atakum Belediyesi öncülüğünde kurulan kadın kooperatifi ATAK’ın ürünlerinin sergileneceği satış noktası açıldı. Kadının üretime ve sosyal hayatın içine çekilmesi gerektiğini söyleyen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Kadınlar ve kooperatifler örgütlenin” çağrısı yaptı.
——————————–
Atakum Belediyesi öncülüğünde kurulan Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin (ATAK) özel el emeği ürünlerinin satışının yapılacağı satış noktasının açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, CHP Atakum Kadın Kolları Başkanı Emine Kandemir, Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Şenol Katkat, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli ile çok sayıda davetli katıldı. Açılışta Vezirköprü Kadın Korosu da bir müzik dinletisi gerçekleştirerek etkinliğe renk katarken kadınların özel olarak ürettiği ve davetlilere ikram ettiği el yapımı tarhana çorbası da çok beğenildi. Mimarsinan Mahallesi Alparslan Bulvarı no:13 adresinde, Medical Park Hastanesi’nin yanında bulunan satış noktasında maharetli kadınlar tarafından özel olarak üretilen reçel, turşu, unlu mamüller, sirke, meyve kurusu, sepet, bez bebek, takı, çini, hediyelik eşya gibi ürünlerin satışı yapılacak.
“AMACIMIZ DAHA ÇOK KADINA ULAŞMAK”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ATAK Kooperatif Başkanı Melike Balcı, “Bugün burada bir emeğin, çabanın sonucunu yaşıyoruz. Üç yıl önce Atakum Belediye Başkanımız Sayın Av. Cemil Deveci ve eşi Av. Gülay Deveci’nin öncülüğünde kurulan kooperatifimiz, 2021 yılında yine Sayın Av. Cemil Deveci ve İl Ticaret Müdürlüğümüzün KOOP-DES proje desteği ile Alanlı’da gıda üretim atölyesini kurdu ve üretime başladık. Aynı zamanda üyelerimiz sepet örücülüğü, bez bebek, takı ve dikiş konularında da çalışmalara başladı. Fakat üretmek yetmiyor tabii, pazar lazım, satış yeri lazım. Emeklerin sonuca ulaşması lazım. Bu konuda da Sayın Av. Cemil Deveci’ye bu sorunumuzdan bahsettiğimizde kendisi yine desteklerini esirgemedi ve bugün burada inşallah tüm emekçi kadınlarımıza bol bereketli satışlar getirecek olan satış yerimizi açabildik. Umudumuz, amacımız tüm çabanın ve desteğin daha çok kadına ulaşması” dedi.
“BÜTÜN KADINLARI DAVET EDİYORUZ”
ATAK’ın kuruluş süreciyle ilgili bilgiler veren Av. Gülay Deveci yaptığı konuşmada, “Güçlü toplumların oluşturulmasını kadınlar sağlar. Kadının olmadığı, emeğinin değerlenmediği hiçbir yerde toplumlar iyiye doğru gelişme göstermezler. Kadın her türlü değişimin ve gelişimin mimarı ve başrol aktristidir. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Kadınların öncelikle kendilerine, ailelerine, içinde yaşadıkları topluma katkıda bulunmaları ve yaşamsal faaliyetlerini daha iyiye doğru gerçekleşmesini sağlamak için ne yazık ki birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de geri planda bırakılıyor. Biz bunu kırmak için bu girişimde bulunduk. Bu girişim aslında 2019 yılının Temmuz ayı gibi başladı. Pandemi nedeniyle işler biraz yavaş gitse de sonuç olarak 17 Haziran 2020’de kooperatifimizi kurduk. Ondan sonra da belediye ile bir protokol yaparak bize destek olmalarını istedik. Zaten merkezi hükümetin de kadın kooperatifleri, kadın el emeğinin değerlendirilmesi yönünde politikaları var. Yerelde belediyelerden destek alınamayan yerlerde kaymakamlıklar bu desteği sağlıyor. Bizim avantajımız belediyenin, belediye başkanımızın bu konudaki isteği, bizi desteklemesi ve yüreklendirmesi oldu. Bu şekilde bugünlere geldik. Hatta çok güzel bir başarı olarak, daha kurulduğumuzun ilk zamanlarında arkadaşlarımızın yazmış olduğu proje ile Ticaret İl Müdürlüğünden hibe kredisi aldık. O krediyle de bütün makinalarımızı aldık. Bu bizim için çok güzel bir başarıydı. Gerçekleştiren arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Ben sadece kuruluşunda, işlerin hızlanmasında rol aldım. Ondan sonrasında Melike, Eylem, Seda, Berna ve şu anda isimlerini sayamadığım daha birçok arkadaşım rol aldı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bizi bugüne getirdiler. Belediye Başkanına teşekkür ediyorum, bizi çok destekledi ve yarı yolda kalmamıza izin vermedi. Bütün kadın arkadaşlarımızı aramıza davet ediyoruz. Ben bu yaz boyu Atakum’un tüm köylerini dolaştım ve kadınlarımızı aramıza davet ettim. Gelemeyecek olanların bahçesindeki elmasını istedik, onu alalım dedik. Bu şekilde bütçelerine katkıda bulunmak istedik” diye konuştu.
“SİZİ İŞ SAHİBİ YAPACAĞIZ”
Kadın üretmeden, toplumda var olmadan, sosyal hayatta yer almadan toplumda barış, demokrasi ve dayanışmanın olmayacağını söyleyen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ise, “Ben üç yıldır kadın diyorum. Kadını üretim ve sosyal hayatın içine çekmek lazım. Dünyanın her yerinde bunun en iyi aracı kooperatiftir. Bir, kadının örgütlenmesinde, sosyal ve ekonomik hayatta rol almasında önemli bir etken. İki, üretimin en temel araçlarından bir tanesi. Tarımda başarı göstermiş tüm ülkelerde tarımın destekçisi, dayanağı ve organizatörü kooperatiflerdir. Kooperatif olmadan tarımın bir ayağı eksik. Kadınla kooperatif bir araya geldiğinde hem tarımı yaygınlaştıracağız hem de diğer üretim alanlarında çoğalacağız. İnternet aracılığıyla, diğer kooperatiflerimizle iş birliği yaparak, diğer kooperatiflerimizin oluşturduğu kooperatif birliği ile markalaşmış ürünlerimizi ihraç ederek sizi iş sahibi yapacağız. Bu, burada açılan ilk satış noktamız. Bundan sonra kentin hareketli noktalarında buna benzer mekanlar açacağız. Sizin ürünlerinizi hem Atakumlulara hem Samsunlulara tanıtacağız. Atakum biliyorsunuz çok turist çekiyor. Bir bir buçuk ay sonra iç Karadeniz’den ve Karadeniz’in değişik yerlerinden gelmeye başlayacaklar. Biz onları buraya getireceğiz. Sizin el emeğinizi göz nurunuzu onlara sunacağız. Şimdiden bütün üretici kadınlarımıza kolaylıklar ve başarı diliyorum. Son olarak da kadınlar ve kooperatifler örgütlenin” ifadelerini kullandı.